SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Lencse-krumpli
saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g apró szemű lencse
- 1 zöldségleveskocka
- 2 gerezd fokhagyma
- körömnyi cseresznyepaprika
- 600 g krumpli
- só, bors
- 1 babérlevél
- 1 csokor újhagyma
- 2 közepes fej lilahagyma
- 1 piros vagy sárga húsú paprika
- 4 ek. fehérborecet
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 3-4 szál petrezselyem
1. A lencsét átválogatjuk, leöblítjük, 2-3 órára (akár egy éjszakára) beáztatjuk 1,5 liter hideg vízbe. Másnap az áztatólében feltesszük főni, beledobjuk a leveskockát, teatojásba zárva a meghámozott fokhagymagerezdeket és a cseresznyepaprikát. Félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük (30-35 perc) – sózni nem kell! –, aztán leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
2. Közben enyhén sós, babérlevéllel ízesített vízben, héjában puhára főzzük a krumplit (20 perc). Leszűrjük, meghámozzuk, hűlni hagyjuk.
3. Az újhagymát, a lilahagymát és a paprikát megtisztítjuk, az újhagymát egy kevés zöldjével együtt felkarikázzuk, meghintjük sóval, borssal és a borecettel, összekeverjük az olajjal, majd beleforgatjuk a lencsét. A lilahagymát karcsú gerezdekre, a paprikát karikákra vágjuk.
4. A krumplit vékonyan felkarikázzuk, felét nem túl mély tál aljára terítjük, tetejére halmozzuk a lencsét, a maradék krumplikarikákat pedig, kissé egymásra csúsztatva, a lencse köré csinosítjuk. A lilahagymával, a paprikával és petrezselyem-/bazsalikombóbitákkal díszítjük. Tálaláskor meghintjük néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, és csak az asztalnál keverjük össze.
Tippek:
Gyorsan elkészíthetjük a salátaöntetet, ha az összes hozzávalót csavaros fedelű üvegbe zárjuk, és erőteljes mozdulatokkal jól összerázzuk. Ez a módszer különösen akkor hasznos, ha többféle salátát készítünk, és nagyobb mennyiségű (egyéb ízesítő anyagokkal utólag gazdagított) alapöntetre van szükségünk.
Megjegyzések:
Ha néhány órán belül nem fogyasztjuk el, hidegre tesszük, de tálalás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből, hogy a kissé megdermedt olaj felengedhessen, mert szobahőmérsékleten az igazi.
Elkészítési idő:
1 óra
+ 2-3 óra áztatási idő
Energiatartalom:
378 kcal/adag
Nehézségi fok: