TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Aszalt paradicsomos-
olívás penne
Hozzávalók 4 személyre:
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 100 g olajos aszalt paradicsom
- 80 g fekete olívabogyó (kalamata)
- 8-10 bazsalikomlevél + 4 -bóbita
- 1 apró chilipaprika vagy 1 - 2 csipet chilipor
- só, bors
- 400 g penne (tollhegytészta)
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 1 kk. szardellapaszta
- 80 g parmezán sajt vagy érlelt juhsajt (pecorino)
1. Felteszünk forrni 4 liter vizet. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk és áttörjük. Az aszalt paradicsomdarabokat kiemeljük az olajból (az olajat megtartjuk, félretesszük), vékony csíkokra szeljük. Az olívabogyókat leszűrjük, lecsepegtetjük. A bazsalikomleveleket leöblítjük, a chilipaprikát felaprózzuk.
2. A tésztát a forrásban lévő, 1 ek. sóval ízesített vízbe szórjuk, és fedő nélkül, gyakran megkeverve a csomagoláson feltüntetett ideig főzzük.
3. Közben felforrósítjuk az olívaolajat és 2 evőkanálnyit az aszalt paradicsom félretett olajából, rózsaszínűre pirítjuk benne a fokhagymát. Hozzákeverjük a szardellapasztát, a chilipaprikát, az aszalt paradicsomot, az olívabogyókat, 1 merőkanálnyit a tészta főzőlevéből, és éppen csak összeforraljuk.
4. A tésztát leszűrjük, a paradicsomos-olívás raguhoz adjuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt bossal illatosítjuk, jól átforrósítjuk, végül lazán hozzákeverjük az (ollóval) felaprózott bazsalikomot. Mélytányérokba szedjük, bazsalikombóbitákkal díszítve azonnal tálaljuk. A frissen reszelt sajtot külön tálkában kínáljuk hozzá.
Italajánlat:
Könnyű vörösbor vagy rozé