SÜTEMÉNYEK > Olajban sültek, fánkok
A Vízkereszttől Hamvazószerdáig terjedő farsangi időszakban folyvást ott motoszkál bennünk, hogy csak kellene legalább egyszer fánkot sütnünk,
de nemigen van rá időnk... Itt a megoldás: ez fánk gyorsan-egyszerűen
elkészíthető, ráadásul könnyű, finom és kiadós!

Fotó: Hemző Károly
Túrós-almás
minifánk
Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
- 250 g finomliszt
- 1/2 kk. sütőpor
- 1 savanykás alma
- 250 g félzsíros, krémes állagú tehéntúró
- 2 tojás
- 230 g kristálycukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 bionarancs reszelt héja
- 1/2 dl tej
- 3 ek. rum
- olaj a sütéshez
- 1-2 ek. fahéjas porcukor a szóráshoz
1. Összekeverjük a lisztet a sütőporral. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, apróra felkockázzuk. A túrót, a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, a tejet és a rumot simára keverjük. Apránként beledolgozzuk a lisztet és az almakockákat.
2. Közepes méretű lábasban felforrósítunk 2-3 ujjnyi olajat (akkor megfelelő a hőmérséklete, ha a belemártott fakanál nyele vagy hurkapálcika körül apró buborékok igyekeznek a felszín felé). Két olajba mártogatott kiskanállal 8-10 darab diónyi nagyságú adagot szaggatunk ki a masszából, és az olajba tesszük. Fedő nélkül, szelíd tűzön mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
3. Szűrőlapáttal több rétegben összehajtogatott papírkendőre szedjük-terítjük a fánkocskákat, felitatjuk róluk az olajat, kissé hűlni hagyjuk. Lapos tálra halmozzuk őket, tetejüket meghintjük fátyolnyi fahéjas porcukorral, és mihamarabb tálaljuk. Külön tálkában felforrósított narancsdzsemet, sárgabarack- vagy egyéb savanykás lekvárt kínálhatunk hozzá. Frissen az igazi!
Fontos:
Vigyázat, ha túl forró olajban, élénk tűzön, gyorsan sütjük a fánkokat, kívül hirtelen megpirulnak, sőt megégnek, belsejük azonban nyers marad!
Tippek:
– A fánkmasszát készíthetjük alma nélkül, illetve alma helyett 4-5 ek. rumban megáztatott mazsolával is.
– Lekvárfélék helyett kínálhatunk hozzá forró csokoládé- vagy vaníliaöntetet is.
Italajánlat:
Pezsgő, forralt bor, forró puncs