ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Fotó: Hemző Károly
Zöldséges
sörpalacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
- 180 g finomliszt
- 2 tojás
- 1/4 kk. só
- só, bors
- 3,5-4 dl világos sör
- 1+2 ek. olaj
- 500 g karfiol és brokkoli vegyesen
- 150 g sárgarépa
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk. ételízesítő
- 1/4 cseresznyepaprika
- 1 dl zöldségleves (kockából)
- 1 ek. étkezési keményítő
- 2-3 szál petrezselyem
1. A sörtésztához simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a sóval és apránként annyi sörrel, hogy tejszínsűrűségű masszát kapjunk. Beledolgozunk 1 ek. olajat, lefedjük és 1/2 órát pihentetjük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A karfiolt és a brokkolit apró rózsákra bontjuk, a sárgarépát felkarikázzuk. A hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 2 ek. olajban. Rádobjuk az áttört fokhagymát és a sárgarépát, 1 percig élénk tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk az ételízesítőt, a cseresznyepaprikát, a húslevest, végül a karfiolt és a brokkolit (ha mélyhűtöttek, fagyos állapotban). Fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára, de ropogósra pároljuk (kb. 15 perc).
3. A masszából 8 vastagabb palacsintát sütünk. Elkeverjük az étkezési keményítőt 1/2 dl vízzel, a zöldséghez adjuk, éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc), végül utánasózzuk, borsozzuk. Arányosan elosztva megtöltjük vele a palacsintákat, zsebkendőszerűen összehajtjuk, és átforrósítjuk a sütőben vagy a mikróban (5-8 perc). Petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk. Külön tálkában reszelt sajtot kínálhatunk hozzá, de hirtelensültek köreteként is pompás.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor