DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

Fotó: Hemző Károly
Csokoládés
körtegratin
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 vaníliarúd
- 5 dl tej
- 4 tojássárgája
- 80 g kristálycukor
- 1 púpozott ek. vaníliás pudingpor
- 1 ek. kakaó
- 4 ek. körtepálinka
- 1 kk. vaj/margarin
- 2 nagy körte
- 1 ek. porcukor
- 1 ek. pirított mandulalap
- 4 szem cukrozott vagy koktélcseresznye
1. A vaníliarudat felhasítjuk, kikapargatjuk belőle a pépet, majd tokjával együtt a tejhez adjuk és felforraljuk. Fém keverőtálban habosra keverjük a tojássárgákat a kristálycukorral, aztán hozzáadjuk a pudingport, a kakaót, apránként a forró tejet, és gőz fölött, folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Hideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük, végül hozzáadjuk a körtepálinkát.
2. Vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal 4 tűzálló tálkát, és az aljukra simítjuk az arányosan elosztott krémet. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, kettévágjuk, szárukat leválasztjuk, karalábévájóval kiemeljük a magházukat. 1/2 cm távolságot tartva párhuzamosan, hosszanti irányban bevagdossuk őket úgy, hogy szár felőli részükön 2-3 cm-es darabon egyben maradjanak. Legyezőszerűen a krém tetejére nyitjuk-fektetjük őket, végül megszórjuk porcukorral.
3. A tálkákat tepsire helyezzük. 220 °C-ra előmelegített sütőben 7-8 (felforrósított grillsütőben 2-3) percig, azaz csak addig sütjük a krémet, amíg egy kissé megpirul. Kivesszük a tepsit a sütőből, megszórjuk a desszertet a mandulával, és a cseresznyeszemekkel vidámítva melegen, de nem tűzforrón tálaljuk.
Változatok:
Készíthetjük
– egyszerű vaníliapudinggal is, amelynek azonban egy egész vaníliarúddal tesszük erőteljesebbé az ízét;
– egyéb, tetszés szerinti gyümölcsökkel, különösen finom banánnal és narancssal.