SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g vörös káposzta
- só, rózsabors
- 2 ek. tisztított tökmag
- 50 g kristálycukor
- 4-5 ek. vörösborecet
- 4 dl feketeribizlilé
- 2 ek. ribizli- vagy áfonyadzsem
- 4 szem borókabogyó
- kisujjnyi fahéj
- 1 csokor újhagyma vagy 1 karcsú póréhagyma
- 2-3 ek. citromlé
- 2 közepes alma
- 100 g trappista vagy edami sajt
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A káposzta külső leveleit lebontjuk, torzsáját kivágjuk, vékony szálakra gyaluljuk. Meghintjük 1 kk. sóval, jól összekeverjük, 10-15 percet pihentetjük, majd alaposan kinyomkodjuk. A tökmagot zsiradék nélkül kissé megpörköljük, azonnal lapostényérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.
2. A cukrot világosbarnára pirítjuk, felöntjük a borecettel és a ribizlilével, hozzáadjuk a ribizlidzsemet, a durvára tört borókabogyókat és a fahéjat, élénk forralással 3-4 percig főzzük. Beleforgatjuk a káposztát, fedő alatt 10-15 percig pároljuk, hagyjuk langyosra hűlni.
3. A hagymát megtisztítjuk, egy kevés zöldjével együtt felkarikázzuk (a pórénak csak a fehér és világoszöld részét használjuk fel), meghintjük a citromlével. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, 1x1 cm-es kockákra aprózzuk, lazán a hagymához keverjük. A sajtot ugyancsak apró kockára vágjuk.
4. A káposztát nem túl mély tálra halmozzuk, tetejére szórjuk a hagymás almát, a sajtkockákat és a tökmagot, hagymaszárdarabkákkal, apró chilipaprikákkal díszítjük. Meghintjük frissen őrölt rózsaborssal és az olívaolajjal, lazán átkeverjük, és langyosan vagy hidegen, de nem behűtve fogyasztjuk. Pirítós, friss bagett illik hozzá.