2020. február 20.
Álmos napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Tiramisù
bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók 9 kockához:

  • 4 tojássárgája
  • 120 g porcukor
  • 500 g mascarpone
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 2 ek. instant kávégranulátum
  • 1/2 dl rum vagy brandy
  • 300-350 g babapiskóta
  • néhány menta- vagy citromfűlevél

1. A tojássárgákat keverőtálba csúsztatjuk, meleg vízfürdőbe állítva fehéredésig, illetve addig keverjük a porcukorral, amíg az tökéletesen felolvad (nem kellemes, ha a krémben ropog a cukor!). Hideg vízbe állítjuk, gyakran megkeverve teljesen kihűtjük. Egy másik tálban habosra keverjük a mascarponét, majd apránként-kanalanként összedolgozzuk a tojáskrémmel, végül a fahéjjal.

2. 1 dl hideg vízben feloldjuk a kávégranulátumot, hozzáadjuk a rumot/brandyt. Gyors mozdulatokkal, hogy el ne ázzanak, sorra-egyenként megmártjuk benne a babapiskóták felét, és szorosan egymás mellé sorakoztatva egy kb. 22x22 cm-es porcelán-/üvegtál aljára fektetjük őket.

3. Tetejükre simítjuk a krém felét, aztán a maradék rumos kávéba forgatott babapiskóták következnek, végül a maradék krém. Folpackkal gondosan letakarjuk a tálat, és legalább 5 órára a hűtőbe tesszük (még jobb, ha előző nap elkészítjük).

4. Tálalás előtt a gyümölcsöket (a málna kivételével) leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet, a ribizlit leszemezzük, majd változatosan-sűrűn a krém tetejére szórjuk. Külön tálkában tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Fontos:

... hogy a tojáskrém és a mascarpone azonos hőmérsékletű legyen, különben könnyen összeugrik a krém (hasonlóan a majonézhez).

Tippek:

– Rumos kávé helyett 2 dl desszertborban (pl. portói, sherry, marsala, tokaji aszú) is megmárthatjuk a babapiskótákat.
– Az egyes rétegek közé további friss gyümölcsöt szórhatunk.

Megjegyzések:

A klasszikus tiramisú receptjének létezik olyan változata is, amelyben a habbá vert tojásfehérjét is felhasználják – én egészségvédelmi okokból óvakodom a nyers tojástól, így általában csak a „hőkezelt” sárgáját használom a krémhez.

Érdekességek:

tiramisù szó helyes kiejtése: tíramiszu. Magyarra úgy lehetne valahogy fordítani, hogy „dobj fel”, „adj erőt”, ami nagyon találó, hiszen az azonnal beépülő cukorral felvert friss (!) tojás és a bor vagy egyéb alkohol együttese hatásos roborálószer, amelyet már a valamikori olasz (jómódú) parasztkonyhában is lábadozó betegek, legyengült szervezetű emberek gyógyszerének, afféle energiabombának tartottak.

Italajánlat:

Desszertbor, pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc
+5 óra hűlési idő

Energiatartalom:

464 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krémsajtos-
olívás papucs

Zöldbabcsokor
paprikával

Túrós zöldségtorta

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Spenótos
omlett-tekercs

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Spenótos
palacsintatorta

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: