SÜTEMÉNYEK > Olajban sültek, fánkok
A bécsi illetőségű, kalácsszerű (igaz nem olcsó, mert sok tojással készülő),
foszlós töltött fánk tésztája különlegesen finom. Különféle krémekkel töltött
rokonai a valahai monarchia fantáziadús háziasszonyait és pékjeit dicsérik.
Ez itt egy a sok közül, valódi nosztalgiafánk – afféle farsangi kedvcsinálónak.

Fotó: Hemző Károly
Szilvalekváros
párnafánk
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 1,25 dl tej
- 1 kk.+60 g kristálycukor
- 40 g élesztő
- 500 g finomliszt
- 6 tojássárgája
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1/2 biocitrom reszelt héja
- 2 ek. rum
- 110 g olvasztott vaj/margarin
- Továbbá:
- 1 tojásfehérje
- 200 g sűrű szilvalekvár
- olaj a sütéshez
- 50 g fahéjas porcukor a szóráshoz
1. A meglangyosított tejet 1 kk. cukorral és az élesztővel felfuttatjuk. A liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a tojásokat, a sót, 60 g cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a reszelt citromhéjat, a rumot, végül a langyos vajat/margarint. Kézi robotgéppel hólyagosra dagasztjuk, konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (30 perc).
2. Lisztezett munkalapon 30x50 cm-es lapra nyújtjuk a tésztát. Egyik felét alig rányomott kanálnyéllel 20 db kb. 6x6 cm-es négyzetre osztjuk. Közepükre 1-1 kk. szilvalekvárt halmozunk, széleiket körbekenjük tojásfehérjével, tetejükre hajtjuk, a „csupasz” tésztalapot. A közöket lenyomkodjuk, a „tésztapaplant” négyzetekre vágjuk, éleiket összenyomkodjuk.
3. Tetejüket megszórjuk fátyolnyi liszttel, konyharuhával letakarva újabb 30 percig kelesztjük. Forró, de nem túlhevített (160 °C-os), bő olajban, több részletben kisütjük, szűrőlapáttal papírkendőre emeljük, hagyjuk kihűlni. Tálaláskor meghintjük fahéjas porcukorral. Külön tálkában kevés vízzel, vörösborral vagy rummal lazított szilvalekvárt kínálhatuk hozzá. Frissen az igazi!
Tippek:
Sűrű szilvalekvár helyett használhatunk – fánkonkét 2-3 – kimagozott, puha aszalt szilvát is, amelynek közepébe 1-1 felezett diót vagy hámozott mandulaszemet is ágyazhatunk.
Italajánlat:
Édeskés bor vagy pezsgő