VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek

Fotó: Hemző Károly
Szárazborsókrém-
kenegető
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g zöld szárazborsó
- 1+1 kis fej hagyma
- 2+1 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 tojás
- só, bors
- 2 ek. burgonyapehely
- 80 g ecetes uborka
- 1 kk. mustár
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1/4 lilahagyma
- 1-2 szál petrezselyem
- 1/4 kemény paradicsom
1. A borsót előző este átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. Másnap a hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk. A borsót az áztatólében, só nélkül, 1 gerezd fokhagymával, 1 fej hagymával és a babérlevéllel, félrebillentett fedő alatt (vigyázat, könnyen kifut!), mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (30-35 perc). A tojást erősen sós vízben 10 percig főzzük, hideg vízbe merítve lehűtjük.
2. Kiemelejük a borsóból a babérlevelet, botmixerrel az egészet finom péppé törjük. Beleszórjuk a burgonyapelyhet, 5 percig fedő alatt pihentetjük, aztán erőteljesen összekeverjük (ha túl hígnak találjuk, további 1-2 kk. burgonyapehellyel sűrítjük).
3. A maradék 1 fej hagymát finomra vágjuk, aztán a maradék 2 gerezd áttört fokhagymával, a tormával, a mustárral és az olívaolajjal együtt a borsópüréhez adjuk. Sóval, frissen őrölt borrsal ízesítjük, hagyjuk langyosra hűlni, végül mélyebb tányérba-tálba púpozzuk, tetejét kanálháttal megcifrázzuk.
4. A tojást meghámozzuk, és a lilahagymával együtt felkarikázzuk. A petrezselymet leöblítjük, a paradicsomot apró kockákra vágjuk, megdíszítjük velük a borsókrém tetejét, és kiflikarikák kíséretében italkorcsolyaként tálaljuk.
Italajánlat:
Félszáraz borok, sör
Elkészítési idő:
50 perc
+ 12 óra
áztatási idő
Energiatartalom:
288 kcal/adag
Nehézségi fok: