TORTÁK > Ünnepi torták
A narancs mennyei, a csokoládé maga az elkárhozás, a kettő együtt fokozhatatlan gyönyörűség. Aki valami egészen különlegeset szeretne alkotni, ráadásul
a pontos-pepecselős munka sem riasztja el, annak teljes szívből ajánlhatom, mert bombasiker lesz a jutalma.

Fotó: Hemző Károly
Csokoládés
narancsbomba
Hozzávalók 16 szelethez:
- 3 közepes, mag nélküli narancs
- 50 g kristálycukor
- A joghurtkrémhez:
- 6 zselatinlap (10 g)
- 2 narancs
- 1-1,5 dl rostos narancslé
- 300 g natúr joghurt
- 120 g kristálycukor
- 3 dl tejszín
- A csokoládékrémhez:
- 6 zselatinlap (10 g)
- 250 g étcsokoládé
- 5 ek. olaj
- 4+4 ek. narancslikőr vagy triple sec
- 5 dl tejszín
- 16-18 babapiskóta
- mentalevél
- Továbbá:
- 2 egymásba illő, 3 és 1,5 liter ürtartalmú tál








1. Az összes narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük. 3 narancsot 3 mm vékonyan felkarikázunk (kenyérszeletelővel a legegyszerűbb és leggyorsabb). A köpenyhez 1 dl vizet felforralunk 50 g kristálycukorral, majd több részletben beletesszük az ép, szép narancsszeleteket (A), és mindössze 2 percig főzzük, aztán tányérra terítjük és hagyjuk kihűlni.
2. A nagyobbik tálat kiöblítjük hideg vízzel, kibéleljük 2-3 folpackcsíkkal úgy, hogy szélük jócskán túllógjon a tál peremén (B). A kisebbik tál külsejét ugyancsak bevonjuk folpack-csíkokkal. A nagyobbik tál oldalfalát kirakjuk a kissé egymásra csúsztatott narancsszeletekkel (C).
3. A joghurtkrémhez 6-8 dl hideg vízben felpuhítjuk a zselatinlapokat. Belereszeljük a maradék szirupba 2 narancs héját, levüket kinyomjuk, mérőpohárba szűrjük, rostos narancslével 3 dl-re kiegészítjük, aztán a sziruphoz öntjük, és szelíd forralással sűrű krémmé főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, majd a cukorral együtt a joghurthoz adjuk.
4. A jól kinyomkodott zselatint kis lábasban éppen csak felolvasztjuk, eldolgozzuk 1 és még 1 kis merőkanál joghurttal, majd a joghurt egészéhez keverjük. Amikor kötni, sűrűsödni kezd, óvatosan beleforgatjuk a 3 dl tejszínből vert kemény habot, és a „narancsköpeny” aljára szedjük, tetejét elsimítjuk. Óvatosan belenyomjuk a kisebbik tálat úgy, hogy a krém a nagyobbik tál pereméig érjen (D), és 3 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
5. A csokoládékrémhez 6-8 dl hideg vízben felpuhítjuk a zselatinlapokat. A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, majd elkeverjük 5 ek. olajjal (hogy hígabb legyen), és hagyjuk langyosra hűlni. 4-4 ek. likőrrel és tejszínnel felolvasztjuk a jól kinyomkodott zselatint. A maradék tejszínt krémsűrűségűre felverjük, majd folyamatosan keverve hozzáadjuk a zselatinos elegyet, végül gyors mozdulatokkal eldolgozzuk benne a kanalanként hozzáadott olvasztott csokoládét (sietni kell, mert gyorsan dermed!).
6. Kiemeljük a hűtőszekrényből kivett tálból a kisebbiket, valamint a krémbe ragadt folpackot, majd a „kráterbe” simítjuk a csokoládékrémet (E). Tetejét kirakjuk a babapiskótákkal (némelyiket el is törjük, hogy minél jobban fedjenek), megkenjük a maradék 4 ek. likőrrel (F), végül visszahajtjuk a fóliaszéleket, és 12 órára a hűtőbe tesszük.
7. Tálalás előtt kihajtjuk a fóliát, lapos tálat szorítunk a bomba tetejére, majd határozott mozdulattal a tálra borítjuk. Leemeljük róla a keverőtálat és a fóliát (G), végül menta- vagy citromfűlevélkével díszítjük, tálaláskor tortaszerűen szeleteljük. Fogyasztásig hidegen tartjuk.
Italajánlat:
Desszertbor, pezsgő
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
+ 3 + 12 óra
hűlési idő
Energiatartalom:
374 kcal/szelet
Nehézségi fok: