VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák
Német-svájci forrásból származik ez az egyszerű, tartalmas pite, amely
a regionális, rusztikus konyhát dicséri, és megakadályozza, hogy hirtelen
a „szomjazók” fejébe-lábába szálljon az alkohol. Ha sportos, baráti
összejövetelre készítjük, kisebb-nagyobb szeletekre vágva, akár a tepsiben
is kínálhatjuk. Biztos siker!

Fotó: Hemző Károly
Juhtúrós-
krumplis pite
Hozzávalók 1 nagy tepsihez, illetve 24 kockához:
- A töltelékhez:
- 800 g krumpli
- só, őrölt fehér bors
- 400 g hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek. olaj
- 200 g juhtúró
- 500 g tejföl (20 %-os)
- szerecsendió
- 2 tojás
- 200 g gouda sajt
- 16-18 szelet bacon (szalonna)
- 2-3 szál petrezselyem
- A tésztához:
- 25 g friss vagy 1 tasak instant élesztő
- 1 ek. só
- 1/2 ek. kristálycukor
- 6 ek. (classico) olívaolaj + a tepsihez
- 500 g finomliszt







1. A töltelékkel kezdjük, mert hűlnie kell: a krumplit héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük (20 perc). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát nem túl vékonyan felkarikázzuk, 4 ek. felforrósított olajba dobjuk. Kissé megsózzuk, élénk tűzön, folyamatosan keverve megfonnyasztjuk, hűlni hagyjuk.
2. A tésztához 3,5 dl langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a sót, a cukrot és az olívaolajat, majd a tálba szitált liszthez adjuk, és fényes-sima tésztává dagasztjuk. Konyaruhával letakarva 30 percig kelni hagyjuk.
3. Közben a krumplit leszűrjük, meghámozzunk, még langymelegen, villával darabosra törjük, összeforgatjuk a hagymával (A). Egy másik tálban eldolgozzuk a juhtúrót a tejföllel, az áttört fokhagymával, ízlés szerint sóval, borssal, 2-3 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval (B), végül a tojásokkal. A sajtot szálasra reszeljük, a szalonnaszeleteket kettévágjuk.
4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kiolajozzuk a sütőbe való zománcos, peremes tepsit. Lisztezett munkalapra borítjuk a tésztát (C), átgyúrjuk, aztán a tepsinél valamivel nagyobb lapra nyújtjuk-huzogatjuk, a tepsibe fektetjük, a széleket kissé felmagasítjuk, alját villával megszurkáljuk.
5. Egyenletesen elterítjük a tésztán a hagymás krumplit (D), bevonjuk a juhtúrós tejföllel (E), kisebb halmokban tetejére szórjuk a reszelt sajtot, végül a közökbe fektetjük-kócosítjuk a harmonikaszerűen összehajtogatott szalonnaszeleteket (F).
6. Középső bordamagasságon 45-50 percig sütjük (tűpróba!), 15-20 percig a tepsiben hagyjuk hűlni. Tálalás előtt 24/12 kisebb-nagyobb kockára vágjuk, tálra csinosítjuk, és petrezselyemlevelekkel vidámítva kínáljuk. Langyosan a legfinomabb (melegíthető!).
Italajánlat:
Félszáraz borok, sör