SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Bab-póré-sárgarépa-
virsli saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 karcsú póréhagyma
- 250 g sárgarépa
- 200 g burgonya
- só, bors
- 1 kis doboz konzerv kidney bab (400 g)
- 1 csokor snidling
- 1-2 szál petrezselyem
- 2 pár füstölt virsli
- 50 g majonéz
- 200 g natúr joghurt
- 1 ek. mustár
- 1 kk. Worcester-szósz
- 1-2 csipet porcukor
- 1 csipet chilipor
1. A póréhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, mindkettőt karikákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, apróra felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A pórét sós vízben 1 percig főzzük, szűrőkanállal hideg vízbe merítjük, majd leszűrjük (a blansírozott póréhagyma ízletesebb a nyersnél!). Levében puhára, de még ropogósra főzzük a sárgarépát, valamennyit leszűrjük, hűlni hagyjuk.
2. A babot bő vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A snidlinget és a petrezselymet megmossuk, a snidling felét (ollóval) apróra vágjuk. Az összes zöldséget mélyebb tálba csúsztatjuk. A virslit megmossuk, kissé rézsútosan felkarikázzuk, a vágott snidlinggel együtt lazán a zöldségekhez keverjük, a maradék snidlingszálakkal és petrezselyemmel díszítjük.
3. Az öntethez a majonézben simára keverjük a joghurtot és a mustárt, a Worcester-szósszal, ízlés szerint porcukorral, chiliporral, sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük, csinos tálkába szedjük, és csak tálaláskor keverjük a salátához. Még finomabb, ámde kevéssé mutatós, ha a salátát rögtön összekeverjük az öntettel, és 2 órán át a hűtőszekrényben érleljük.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé