VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Sajtos-sonkás
papucs
Hozzávalók kb. 24 darabhoz:
- A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 25 g friss vagy 1 tasak instant élesztő
- 1 csapott ek. só
- 1/2 ek. kristálycukor
- 5 ek. (classico) olívaolaj + a kenéshez
- 2 tojássárgája a kenéshez
- A töltelékhez:
- 80 g ecetes uborka vagy kimagozott olívabogyó
- 15-20 szem kapribogyó
- 200 g főtt, füstölt sonka vagy virsli
- 150 g érett camembert sajt vagy rokfort
- 1 tojássárgája
- 2 ek. tejföl
- feketebors
- chilipor
1. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 3,5 dl vizet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a cukrot és az olajat, majd a liszt közepébe öntjük, és (a robotgép spirálbetétjével) fényes-sima tésztává dagasztjuk. Tetejét meghintjük néhány csipet liszttel, konyruhával letakarva, meleg helyen 30 percet kelesztjük.
2. A töltelékhez az uborkát/kimagozott olívabogyót és a kapribogyót lecsepegtetjük, majd a sonkával/virslivel együtt felaprózzuk. A sajtot villával apróra-darabosra törjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, az uborkát, a kapribogyót, a sonkát, ízlés szerint frissen őrölt borsot és néhány csipet chiliport, jól összedolgozzuk (só nem szükséges bele, mert sok a sós hozzávaló!), két részre osztjuk.
3. Két sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, két cipóra osztjuk. Az egyikből 5-6 cm átmérőjű rudat sodrunk, 12 darabra vágjuk, majd kisebb nyújtófával vagy pizzanyújtóval 12-14 cm átmérőjű korongokat formálunk belőle.
4. A tésztalapok közepére (az egyik adag töltelék felhasználásával) 1-1 kiskanálnyi masszát púpozunk, szegélyüket vékonyan megkenjük tojássárgájával, egymásra hajtjuk-nyomkodjuk, aztán „talpukra” fordítva sűrűn, taréjformán összecsippentjük. A sütőlapra sorakoztatjuk őket, konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
5. A maradék tésztából és töltelékből a fenti módon további 12 korongot-papucsot készítünk, a másik sütőlapra helyezzük, megkelesztjük.
6. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, aljába beteszünk egy meleg vízzel félig felöntött lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt (a jó kelt tészta sütéséhez gőzre van szükségünk!). A maradék tojássárgáját elkeverjük 1 kk. olajjal, megkenjük vele a papucsok tetejét, és a forró sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük (ha nem légkeveréses a sütőnk, a tepsiket a sütés utolsó harmadában megcseréljük). A sütőlapokon hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálra csinosítjuk, és néhány saláta- vagy bokros-kócos zöldfűszerlevéllel vidámítva tartalmas levesek kiegészítőjeként, italkorcsolyaként kínáljuk. Frissen az igazi! Mélyhűthető!
Tippek:
A megsütött és teljesen kihűlt papucsok nagyon jól viselik a mélyhűtést: tálcára sorakoztatva 1-1,5 órára betesszük a gyorsfagyasztó rekeszbe, majd kíméletesen nejlontasakba zárjuk őket. Fogyasztás előtt 2-3 órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és forró sütőben 5-8 perc alatt felfrissítjük.
Italajánlat:
Különféle borok, sör