VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Fotó: Hemző Károly
Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 nagyobb krumpli (180-200 g/db)
- 200 g húsos, füstölt szalonna vagy angolszalonna
- 4 nagy fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek. olaj
- só, bors
- 400 g tejföl
- 1 nagy csokor snidling
1. A krumplikat 15-20 percre beáztatjuk langyos vízbe, majd alaposan megsikáljuk, hústűvel több helyen megszurkáljuk, alufóliába csomagoljuk, tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben puhára sütjük (kb. 1 óra).
2. Közben a hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat felkarikázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, megpirítjuk az olajban, majd rádobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, élénk tűzön 1 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a hagyma teljesen megpuhul, de még nem esik szét.
3. A snidlinget leöblítjük, néhány szál kivételével (ollóval) belekarikázzuk a tejfölbe, ízlés szerint sózzuk, csinos tálkába szedjük, tálalásig hidegen tartjuk.
4. A megsült krumplikat 5 percig pihentetjük, lehántjuk róluk a fóliát, és hosszában félbevágjuk. Belsejüket villával darabosra lazítjuk, tetejüket gazdagon megrakjuk a szalonnás hagymakeverékkel, lapos tálra ültetjük, és a félretett snidlinggel díszített tejföl kíséretében mihamarabb tálaljuk.
Tippek:
Bár frissen az igazi, úgy is nagyon finom – ezért jó vendégváró –, ha a krumplikat előre megfőzzük és megrakjuk a szalonnás hagymával, majd tálalás előtt vékonyan megkenjük a tejföllel, és a sütőben átforrósítjuk (ez esetben a tejföl mennyiségét kissé megemeljük, hogy jusson bőven kenegetőnek is!)
Italajánlat:
Bármilyen bor, sör