VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok
A francia konyhát dicséri ez az ünnep előtt már jó néhány nappal elkészíthető, egyszerű, ugyanakkor igen mutatós és különlegesen finom, sokáig elálló pástétom, amely elegáns előételként vagy vendégváróként is remek.

Fotó: Hemző Károly
Pecsenyelibamáj-
pástétom
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
- 2+1 ek. olaj
- 100 g bacon vagy szalonna
- 200 g hagyma
- 1,2 kg pecsenyelibamáj (szív nélkül)
- 6 kemény tojás
- 1 ek. mustár
- 100 g lágy vaj
- 1 dl tejszín
- 4 ek. brandy
- 20-25 szem zöld bors (sós lében)
- 2 ek. kapribogyó
- só, bors
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1-2 paradicsom
- 2 kis fej lilahagyma
- néhány salátalevél
1. 2 ek. olajban megpirítjuk a felaprózott bacont/szalonnát, megfonnyasztjuk benne a karikákra gyalult hagymát. Rádobjuk az inaktól-hártyáktól megtisztított májat, 4-5 percig pirítjuk, fedő alatt hagyjuk kihűlni, 8 fél májat félreteszünk.
2. A tojásokat meghámozzuk, kettőt felkarikázunk, a középső, szép szeleteket félretesszük, a többit és a maradék 4 tojást felaprózzuk. A májat, a mustárt, a vajat és a tejszínt aprítógépben habos péppé turmixoljuk. Hozzákeverjük a brandyt, a tojást, a lecsepegtetett zöld borsot és kapribogyót egészben, ízlés szerint sót és őrölt borsot.
3. 1 ek. olajjal kikenünk egy 1,2 literes őzgerincformát, belesimítjuk a krém egyharmadát. Kirakjuk a közepét a petrezselyemlevelek felével, belenyomkodjuk a félretett májdarabokat, beborítjuk a maradék petrezselyemmel, rásimítjuk a maradék májkrémet, jól lenyomkodjuk, és 12 órára behűtjük.
4. Tálalás előtt hosszúkás tálra borítjuk a pástétomot, a bordák mentén (részben) felszeleteljük. Paradicsommal, petrezselyemmel, a félretett tojáskarikákkal és lilahagymagyűrűkkel díszítjük, salátalevelekkel vidámítjuk. Sokmagos friss kenyér, pirítós illik hozzá. Előételként, aperitív mellé kínálhatjuk!
Változatok:
Készíthetjük pecsenyekacsa-, csirke-, pulyka- vagy nyúlmájból is, az a fontos, hogy ne süssük túl a májat, mert megkeményedik!
Italajánlat:
Félszáraz rozé vagy könnyű vörösbor
Elkészítési idő:
45 perc
+ 12 óra hűlési idő
Energiatartalom:
186 kcal/szelet
Nehézségi fok: