TORTÁK > Ünnepi torták
A hamvas-fényes, sokarcú gesztenye nem csupán a pulykasültet emelheti ünnepi rangra, de készülhet belőle efféle szemet-lelket és persze ínyet gyönyörködtető torta is, amely biztosan ékessége lesz a karácsonyi asztalnak. Mi tagadás, egy kicsit kell vele bíbelődni, de olyan szép és finom, hogy megéri!

Fotó: Hemző Károly
Gesztenyetorta
Hozzávalók 16 szelethez:
- A töltelékhez:
- 400 g gesztenyepüré (mélyhűtött)
- 2+2 ek. rum
- 50 g vegyes cukrozott gyümölcskeverék (narancs-, citromhéj, cseresznye)
- 3 tojássárgája
- 80 g kristálycukor
- 2,5 dl tejszín
- Továbbá:
- 80 g savanykás lekvár (málna, ribizli)
- 1 db 26 cm átmérőjű kakaós piskótatorta
- A díszítéshez:
- 1 tasak (10 g) habfixáló
- 2 dl tejszín
- 50 g gesztenyepüré
- 30 g vegyes cukrozott gyümölcskeverék (narancs-, citromhéj, cseresznye)
- 100 g tortabevonó étcsokoládé
- 2 ek. olaj







1. A töltelékhez a szobahőmérsékleten felengedett gesztenyepürét összedolgozzuk 2 ek. rummal. A cukrozott gyümölcsöket felaprózzuk, meglocsoljuk a maradék 2 ek. rummal. A tojássárgákat és a kristálycukrot meleg vízfürdőbe állított habüstben sűrű krémmé keverjük, aztán kivesszük a vízből, és kanalanként a gesztenyemasszához adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, lazán összeforgatjuk a krémmel és a cukrozott gyümölcsökkel (A).
2. A tortát 3 lapra vágjuk (vagy eleve 3 lapra vágott piskótát vásárolunk). A lekvárt felforrósítjuk (ha magok vannak benne, fém szitakanálban áttörjük), és megkenjük vele a tortalapokat. Az alsót tálra helyezzük (mindig a lekvárral megkent oldal kerüljön fölülre!), megkenjük a krém egyharmadával (B), majd ismét tortalap, egyharmadrész krém, végül a harmadik tortalap és a maradék krém következik.
3. A díszítéshez a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt. Vékonyan megkenjük vele a torta oldalát, a maradékot csillagcsőrős habzsákba szedjük, és „ragasztónak” 8-10 kisebb rózsát nyomunk a torta oldalára. Tetejét megrácsozzuk (C), a szeletek helyére pedig rózsákat nyomunk. A gesztenyepürét krumplinyomón áttörjük, megszórjuk vele a torta szegélyét, közepét pedig a cukrozott gyümölcsdarabkákkal vidámítjuk.
4. A csokoládét meleg vízfürdőbe állított edénykébe tördeljük, felolvasztjuk, és elkeverjük az olajjal. Sütőpapírból kiszabunk 2 db 15x45 cm-es csíkot, deszkára fektetjük, majd egyenletesen, vastagon megkenjük a csokoládéval (D).
5. Amikor a csokoládé kötni kezd, de még puha-formálható, az egyik csíkot csokoládés oldalával a torta köré kanyarítjuk (E), belenyomkodjuk a habrózsákba, és óvatosan, de határozottan lehántjuk róla a sütőpapírt. Úgy, hogy az elsővel kissé fedésben legyen, a torta köré kanyarítjuk a második csokoládécsíkot is, és lehúzzuk róla a papírt (F). A két csík érintkezési pontjait olvasztott csokoládéval összeragasztjuk. Tálalásig hidegen tartjuk. Meleg vízbe mártogatott késsel szeleteljük.
Tippek:
– Ha eltörne vagy egyéb módon sérülne a csokoládécsík, semmi baj: újabb csíkot kenünk, és megjavítjuk vele a torta oldalát.
– Ha nincs időnk az „alkotásra”, csokoládécsík helyett beszórjuk a torta oldalát csokoládéforgáccsal, amely úgy készül, hogy egy nagyobb tábla étcsokoládét a rövidebb élére állítunk, és burgonyahámozóval a hosszabbik oldalából apró darabkákat farigcsálunk.
– Házilag sütött kakaós piskótatortából is készíthetjük.
Elkészítési idő:
1 óra
+ 1 óra felengedési idő
Energiatartalom:
408 kcal/szelet
Nehézségi fok: