2020. szeptember 26.
Jusztina napja van

LEVESEK > Levesek hússal

A karácsonyi menü részeként mindenképpen könnyű levest kínáljunk, amely éppen csak felkészíti a gyomrunkat a következő fogásokhoz. Az egyszerűen elkészíthető tojáscsillaggal ünnepélyesebb, de apró levestésztával is finom.


Fotó: Hemző Károly

Kacsaleves
tojácsillaggal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g kacsa- vagy libaaprólék
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom
  • 15-20 szem feketebors
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 500 g vegyes leveszöldség
  • 100 g gomba
  • 100 g kelbimbó vagy kelkáposzta
  • 3 tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • szerecsendió
  • 1/4 piros húsú paprika
  • 4-6 szál petrezselyem
  • 1/2 kk. olaj

1. Az aprólékról eltávolítunk minden látható zsíradékot, megmossuk, feldaraboljuk, fazékba tesszük. Felöntjük 2 liter hideg vízzel, felforraljuk, habját leszedjük. Hozzáadjuk a meghámozott hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, teatojásba zárva a szemes borsot és a fokhagymát, kissé megsózzuk, majd félig lefedve, gyöngyöző forralással 1 órán át főzzük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, kisebb darabokra aprítjuk, aztán a gombával és kelbimbóval együtt a leveshez adjuk, és mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (további 1 óra) – minél tovább fő, annál finomabb lesz.

3. A csillagokhoz a tojásokat kissé felverjük a tejszínnel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval, belekeverjük a pici kockákra vágott paprikát és a felaprózott petrezselymet. Egy palacsintasütő nagyságú serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleöntjük a tojáskeveréket, és szelíd tűzön csak addig sütjük, amíg a teteje megkocsonyásodik. Vágólapra csúsztatjuk, 12-16 apró csillagot szúrunk ki belőle, melegen tartjuk.

4. A levest gondosan zsírtalanítjuk, nyeles fémszitába terített, sűrű szövésű vászonszalvétán keresztül, óvatosan, merőkanalanként leszűrjük. Utánasózzuk, erőleveses csészékbe szedjük, és a tojáscsillagokkal gazdagítva forrón tálaljuk.

Tippek:

Miután most elsősorban a levesre van szükségünk, a csontos húst, a zöldséget és a maradék levest egy másik alkalommal fogyasztjuk el (vagy például rizses húst készítünk belőle).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

250 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Csirkeleves
tojáskocsonyával

Francia zöldbabos
pulykaleves

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Zöldségleves májgaluskával

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Burgundiai
rokfortos körte

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Pecsenyelibamáj-
pástétom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: