LEVESEK > Levesek hússal
A karácsonyi menü részeként mindenképpen könnyű levest kínáljunk, amely éppen csak felkészíti a gyomrunkat a következő fogásokhoz. Az egyszerűen elkészíthető tojáscsillaggal ünnepélyesebb, de apró levestésztával is finom.

Fotó: Hemző Károly
Kacsaleves
tojácsillaggal
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g kacsa- vagy libaaprólék
- 1 közepes fej hagyma
- 1-1 zöldpaprika és paradicsom
- 15-20 szem feketebors
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 500 g vegyes leveszöldség
- 100 g gomba
- 100 g kelbimbó vagy kelkáposzta
- 3 tojás
- 1,5 dl tejszín
- szerecsendió
- 1/4 piros húsú paprika
- 4-6 szál petrezselyem
- 1/2 kk. olaj
1. Az aprólékról eltávolítunk minden látható zsíradékot, megmossuk, feldaraboljuk, fazékba tesszük. Felöntjük 2 liter hideg vízzel, felforraljuk, habját leszedjük. Hozzáadjuk a meghámozott hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, teatojásba zárva a szemes borsot és a fokhagymát, kissé megsózzuk, majd félig lefedve, gyöngyöző forralással 1 órán át főzzük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, kisebb darabokra aprítjuk, aztán a gombával és kelbimbóval együtt a leveshez adjuk, és mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (további 1 óra) – minél tovább fő, annál finomabb lesz.
3. A csillagokhoz a tojásokat kissé felverjük a tejszínnel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval, belekeverjük a pici kockákra vágott paprikát és a felaprózott petrezselymet. Egy palacsintasütő nagyságú serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleöntjük a tojáskeveréket, és szelíd tűzön csak addig sütjük, amíg a teteje megkocsonyásodik. Vágólapra csúsztatjuk, 12-16 apró csillagot szúrunk ki belőle, melegen tartjuk.
4. A levest gondosan zsírtalanítjuk, nyeles fémszitába terített, sűrű szövésű vászonszalvétán keresztül, óvatosan, merőkanalanként leszűrjük. Utánasózzuk, erőleveses csészékbe szedjük, és a tojáscsillagokkal gazdagítva forrón tálaljuk.
Tippek:
Miután most elsősorban a levesre van szükségünk, a csontos húst, a zöldséget és a maradék levest egy másik alkalommal fogyasztjuk el (vagy például rizses húst készítünk belőle).