VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák
Az egyetlen falatként bekapható kanapé (eredetileg francia ülő-fekvő bútordarab) nem egyéb, mint különféle formákra vágott vagy süteményformával kiszúrt, krémmel megkent, különleges finomságokkal megrakott kenyérszeletke, amelyet aperitif mellé kínálunk. Különösen vonzó nagy ünnepek alkalmával, amikor amúgy is gazdag és bőséges a menüsor.

Fotó: Hemző Károly
Lazacos-kaviáros
kanapék
Hozzávalók kb. 24 darabhoz:
- 4 tojás
- só, bors
- 1 szelet piros húsú paprika
- 2 zöldcitrom (lime)
- 12 szelet fehér szendvicskenyér
- 12 szelet rozsos szendvicskenyér
- 200 g fokhagymás krémsajt
- 150 g füstölt lazacszelet
- 200 g zöldfűszeres krémsajt
- 80 g fekete kaviár
- 4-5 szál petrezselyem
- néhány salátalevél
1. A tojásokat erősen sós vízben keményre főzzük (az újraforrástól számított pontosan 10 perc), hideg vízbe merítve lehűtjük. A paprikát és a citromot megmossuk, a paprikát vékony csíkokra, a citromokat karikákra vágjuk. A kenyérszeletekből 12-12 nagyobb csillagot és/vagy korongot szúrunk ki, majd zsiradék nélkül valamennyit megpirítjuk, hagyjuk kihűlni.
2. A tojásokat meghámozzuk, felkarikázzuk, 12 szép karikát félreteszünk, a többit finomra reszeljük és beledolgozzuk a fokhagymás krémsajtba. A lazacszeleteket 12 csíkra vágjuk, szorosan feltekerjük, szegélyüket rózsaszerűen kihatjuk. A „lazachulladékot” aprítógépbe tesszük, és a zöldfűszeres krémsajttal sima péppé pörgetjük.
3. Előbb a fokhagymás, majd a zöldfűszeres sajtkrémet nagyobb átmérőjű csillagcsőrrel összeállított habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk belőlük a kenyérkorongok, illetve -csillagok közepére. A fokhagymás korongokat tojással, halikrával és paprikacsíkokkal, a zöldfűszeres csillagokat lazacrózsákkal és zöldcitrommal díszítjük. A tál szegélyét salátalevekkel és/vagy petrezselyemmel vidámítjuk. Előételként, aperitív mellé kínáljuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy pezsgő