SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Csirkés
Waldorf-saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 fél csirkemellfilé (250 g)
- 1 ek. szárnyasfűszer-keverék
- 1 ek. olaj
- 80 g dió
- 1+2 savanykás alma
- 1 citrom leve
- 800 g zellergumó
- 6-8 fodros salátalevél
- 1-2 szál újhagyma zöld szára
- 1-2 petrezselyembóbita
- Az öntethez:
- 100 g majonéz
- 300 g natúr joghurt
- 1/2 dl félszáraz fehérbor
- 1-2 csipet porcukor
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
1. A csirkemelleket leöblítjük, 30 percre bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, aztán a felforrósított olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (4+4 perc). Papírkendőre emeljük, hagyjuk kihűlni.
2. A diót darabosra vágjuk, 1 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez. Az almákat megmossuk, egyet hámozatlanul gerezdekre szelünk és megkenünk citromlével, a másik kettőt kisebb kockákra vágjuk és beleforgatjuk a maradék citromlébe. A zellert meghámozzuk, szálasra reszeljük, az almakockákhoz adjuk. Az egyik csirkemellet vékony szeletekre, a másikat apró kockákra vágjuk, majd az eltördelt dióval együtt a zellerhez adjuk.
3. A salátaleveleket megmossuk, kicntrifugáljuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, kibélelünk velük egy nem túl mély tálat. Szegélyét kirakjuk az almagerezdekkel, közepére púpozzuk a salátakeveréket, elrendezzük rajta a hússzeleteket, végül megszórjuk a felaprózott hagymaszárral és a félretett dióval, petrezselyemmel díszítjük.
4. Az öntethez elkeverjük a majonézt a joghurttal, a borral, a porcukorral, az áttört fokhagymával, ízlés szerint sóval és borssal, lazán összeforgatjuk a salátával, és máris tálaljuk. Friss bagettet, sokmagos péksüteményt kínálhatunk hozzá.