EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták

Fotó: Hemző Károly
Cukkinis-húsos
makarónifészek
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej hagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 200 g cukkini
- 2+2 ek. olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g darált hús
- 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
- 1 ek. sűrített paradicsom
- só, bors
- diónyi vaj/margarin
- 20 g finomliszt
- 2 dl tej
- 2 tojás
- 1-2 csipet chilipor
- 80 g reszelt edami vagy gouda sajt
- 400 g makaróni (csőtészta)
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát és a petrezselymet finomra, a cukkinit pici kockákra vágjuk. 2 ek. felforrósított olajban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a húst, 2 percig élénk tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk a cukkinit, 2 perc múlva a fűszerkeveréket, a sűrített paradicsomot, sót és borsot. Mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk (20 perc), végül belekeverjük a petrezselymet.
2. Kikenünk a vajjal/margarinnal egy lapos sütőedényt/tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Az öntethez simára keverjük a lisztet a tojásokkal és a tejjel, ízlés szerint sóval, borssal és chiliporral, végül a reszelt sajt kétharmadával.
3. Enyhén sós,bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, a sütőtálba csúsztatjuk, összeforgatjuk 2 ek. olajjal, majd két villa segítségével fészekszerűen feltekerjük (8 fészekre van szükségünk). Közepükbe halmozzuk a cukkinis húsragut, bevonjuk az öntettel, megszórjuk a maradék sajttal, és a forró sütőben pirosra sütjük (20 perc).
Változatok:
Készíthetjük cukkini helyett padlizsánnal, hús helyett (400 g) sampinyon gombával is.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé