KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Krumplipüré-
sütőtök köret
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g sütőtök
- 600 g burgonya
- 1 nagy alma
- 2 ek. olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- körömnyi cseresznyepaprika
- 1 kisebb ág rozmaring (10 cm-es) + a díszítéshez
- só, bors
- 1 dl tej
- 1 ek. vaj
- szerecsendió
- 1/2 hegyes zöldpaprika
1. A sütőtököt megtisztítjuk, 3x3 cm-es kockákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, felaprózzuk, és enyhén sós vízben feltesszük főni. Az almát ugyancsak meghámozzuk, magházát kiemeljük, vékony gerezdekre szeljük, a burgonyához adjuk, és az egészet puhára főzzük.
2. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a sütőtököt, a meghámozott, tenyérrel kissé szétlapított fokhagymát, a cseresznyepaprikát és a leöblített rozmaringágat. Élénk tűzön, gyakran megkeverve aranybarnára pirítjuk (15-20 perc). Amint a fokhagyma színt kap, eltávolítjuk, mert ha megég, keserű lesz tőle az étel!
3. Az almás burgonyát leszűrjük, burgonyanyomón áttörjük. A tejet felforrósítjuk, elkeverjük benne a vajat, 1 nagy csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót és egy kevés sót, majd apránként a burgonyához adjuk, és habosra keverjük.
4. A pürét csillagcsőrös habzsákba szedjük, és aprózva haladó mozdulatokkal, dundi girlandot formálva mélyebb tálba kanyarítjuk. Közepére szedjük a sütőtököt, végül a felkarikázott zöldpaprikával és néhány rozmaringbóbitával díszítjük.
Tippek:
– Tetejét megszórhatjuk 100 g szálasra reszelt edami/gouda sajttal, a sütőben 15-20 percig pirítjuk, és leveles-vegyes saláta kíséretében hústalan egytálételként kínálhatjuk.
– Előre is elkészíthetjük, majd tálalás előtt néhány perc alatt átforrósítjk a mikróban.