SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények
Szép ajándék, vagy a karácsonyi teríték mellé helyezve, kedves és személyre szóló figyelmesség a szokásosnál kissé nagyobbra sütött mézesszív.

Fotó: Hemző Károly
Narancsos-csokis
mézesszív
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 100 g vaj/margarin
- 120 g barnacukor vagy kristálycukor
- 250 g méz
- 100 g cukrozott narancshéj
- 2 tojás
- 350 g finomliszt
- 1 kk. kakaó
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 1 csapott kk. szódabikarbóna
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
- 1/4 kk. őrölt szerecsendió
- A díszítéshez:
- 100 g tortabevonó étcsokoládé
- 2 ek. olaj
- piros és zöld cukrozott cseresznye, hámozott mandula, dió
1. A vajat/margarint, a cukrot és a mézet lábaskába tesszük, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen elolvad, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük.
2. A cukrozott narancshéjat egészen apróra vágjuk, illetve aprítógépben finom péppé zúzzuk. A lisztet mélyebb keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a sütőport, a szóbabikarbónát, az őrölt fűszereket, végül a cukrozott narancshéjat, lazán, de alaposan összekeverjük. Eldolgozzuk a mézes masszában a tojásokat, fakanállal a liszthez keverjük (egyelőre lágy és ragad, nem baj!), tetejét elsimítjuk. A tálat fóliával gondosan letakarjuk, és a hűtőben 8-12 órán át pihentetjük.
2. Sütőpapírral kibélelünk 3 nagy tepsit. A tésztát lisztezett munkalapon 1 cm vastagra nyújtjuk, majd lisztbe mártogatott, nagyobb szívformával kiszúrjuk (tetszés szerint néhány korongot, csillagot, téglalapot is formázhatunk belőle). Tisztes távolságra egymástól, 6-8 darabonként a tepsikbe sorakoztatjuk őket, és 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra) előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük (légkeveréses sütőben egyidejűleg megsül 2-3 tepsi tészta, de félidőben tanácsos a tepsiket megcserélni). 10 percig a tepsikben hagyjuk hűlni, aztán leválasztjuk a mézeseket a sütőpapírról, és rácsra rakosgatva hagyjuk egészen kihűlni.
3. A díszítéshez meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk az apróra vágott csokoládét, elkeverjük az olajjal, majd belemártogatjuk a szíveket, és visszarahelyezzük őket a rácsra. Mielőtt teljesen megkötne a csokoládé, tetejüket tetszés és fantáziánk szerint mandulával, dióval és cukrozott cseresznyével díszítjük.
Tippek:
– A tésztahulladékból kis diónyi golyókat is formálhatunk, tetejükre 1-3 szem mandulát, diót, cseresznyét stb. nyomunk, és a fenti módon megsütjük.
– Őrölt fűszerek helyett készen kapható (2 csapott ek.) mézeskalácsfűszert is használhatunk.
– Ha túlságosan megkeményedtek a mézesek, sütőpapírra ültetett almagerezdeket helyezünk a dobozba, és gondosan lezárjuk. 12-24 óra alatt a tészta megpuhul, az almát pedig kidobjuk, mert hamarosan romlásnak indul.
– Ha vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, szépséges karácsonyfára való mézesdíszeket süthetünk belőle.
– Édes desszertborba, forralt borba mártogatva is mennyei!
Italajánlat:
Kávé, cappuccino, tea, forralt bor
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
+8-12 óra hűlési idő
Energiatartalom:
262 kcal/darab
Nehézségi fok: