HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Hemző Károly
Részeges csirkeragu
almás céklával
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g csirkemellfilé
- 1 ek. zöldséges ételízesítő
- 1/4 kk. szárított kakukkfű
- 3+2 ek. olaj
- 1 karcsú póréhagyma
- 600 g cékla
- 2 nagyobb, savanykás alma
- 1/2 citrom leve
- só, bors
- 1-2 csipet chilipor és őrölt köménymag
- 2 ek. rétesliszt vagy rizsliszt
- 1,5 dl félszáraz fehérbor
- 2 dl főzőtejszín
- 1 piros húsú paprika
- néhány mentabóbita
1. A húst vékony csíkokra vágjuk, meghintjük az ételízesítővel, a kakukkfűvel és 3 ek. olajjal, (két villával) alaposan összekeverjük, lefedjük, fél órán át a hűtőben pihentetjük (még jobb, ha előző este bepácoljuk).
2. A póréhagymát megtisztítjuk és karikákra vágjuk (néhányat félreteszünk a díszítéshez). A céklákat és az almákat meghámozzuk, az almák magházát kiemeljük, mindkettőt apróra felkockázzuk. 2 ek. olajban megfonnyasztjuk a pórét, rádobjuk a céklát és az almát, meglocsoljuk a citromlével, majd sóval, őrölt borssal, chiliporral és köménymaggal ízesítjük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk.
3. Serpenyőbe öntjük a hús alól az olajat, felforrósítjuk. Rádobjuk a húst, megszórjuk a rétes-/rizsliszttel, és élénk tűzön, folyamatosan keverve 4-5 percig pirítjuk. Aláöntjük a bort, aztán a tejszínt, utánasózzuk, borsozzuk, jól összeforraljuk, majd lazán beleforgatjuk az apróra felkockázott paprikát, végül nem túl mély tálba csúsztatjuk, és mentabóbitákkal díszítjük. Az almás céklaköretet másik tálba szedjük, megszórjuk a félretett pórékarikákkal, és forrón kínáljuk. Burgonyapüré, currys/petrezselymes rizs illik hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé