TÉSZTAÉTELEK > Gnocchik és galuskák

Fotó: Elendel
Sütőtökös-paprikás
gnocchi
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g sütőtök (400 g tisztítva)
- 2 közepes, piros húsú kaliforniai paprika
- 2 közepes fej lilahagyma
- 2 zsályaág
- 50 g angolszalonna szeletben
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- só, bors
- 800 g készen vásárolt gnocchi
- 80 g vaj/margarin
- néhány mentabóbita
1. A sütőtököt, a paprikákat és a hagymákat megtisztítjuk, a sütőtököt és a paprikákat 2x2 cm-es kockákra, a hagymákat karcsú gerezdekre vágjuk. A zsályát leöblítjük, leveleit lecsipkedjük. Az angolszalonnát apróra felkockázzuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, ropogósra sütjük benne az angolszalonnát, majd rádobjuk a hagymát és a paprikát, 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a sütőtököt, szelíden rázogatva (gyorsan megpuhul és szétesik!) további 5 percig sütjük, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük.
3. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a gnocchit, leszűrjük, lecsepegtetjük, a zöldségekhez adjuk, lazán összekeverjük. Habzásig hevítjük a vajat/margarint, beleforgatjuk a zsályaleveleket, 2 percig sütjük, majd eltávolítjuk, az illatos vajjal/margarinnal pedig megöntözzük a gnocchit. A sült zsályalevelekkel vagy mentabóbitákkal díszítve mihamarabb tálaljuk.
Tippek:
Saját készítésű gnocchiból (ejtsd: nyokki) még finomabb: 600 g héjában főtt, áttört burgonyát összegyúrunk 200-250 g finomliszttel, kevés sóval és 1 tojással, veknit formálunk belőle. 8-10 szeletre vágjuk, a szeletekből vékony rudakat formálunk, majd 2 cm-es darabokra vágva apró, hosszúkás gombócokat gömbölyítünk belőle, amelyeket villával lazán lenyomkodunk-berovátkázunk – a többi ugyanaz.
Italajánlat:
Félszáraz, könnyű fehérbor