LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Kelbimbós-gerslis
zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 g árpagyöngy (gersli)
- 250 g kelbimbó
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 g sárgarépa
- 4-5 szál petrezselyem
- 3 zöldségleveskocka
- 10 szem rózsabors, só
- 2 ek. olaj
1. Az árpagyöngyöt szűrőkanálban leöblítjük, fél órára beáztatjuk hideg vízbe. A kelbimbók külső leveleit lehántjuk, a torzsavégeket levágjuk, ha túl nagyok kettévágjuk őket. A hagymát, fokhagymát és sárgarépát meghámozzuk, a hagymát finomra, a sárgarépát vékony karikákra aprózzuk. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, finomra vágjuk. A húslevest felforraljuk, a fokhagymát és a rózsaborsot teatojásba zárjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát. A gerslit leszűrjük, a zöldségekkel együtt a hagymára dobjuk, élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, beletesszük a teatojást, az elmorzsolt leveskockákat, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (20-25 perc). Ízlés szerint utánasózzuk, kiemeljük belőle a teatojást, végül lazán hozzákeverjük a petrezselymet.
Tippek:
Leveles tésztából sütött (készen vásárolt) sajtos masnit vagy stanglit kínálhatunk mellé.
Változatok:
– Kelbimbó helyett készíthetjük ujjnyi csíkokra vágott kelkáposztával is.
– Ha tartalmasabbra szeretnénk, főzhetünk bele 150-200 g apróra felkockázott krumplit, néhány karika paprikás kolbászt vagy füstölt virsilt is.