EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták
A túrós tésztának sokszor az a legnagyobb baja, hogy a hideg túrótól és tejföltől kihűl – és úgy nem jó. Még akkor sem, ha valaki éppenséggel édesen-cukrosan szereti, nem pedig pirított szalonnával. Jó trükk, ha a kifőzött tésztát összekeverjük a hozzávalókkal, és a sütőben átforrósítjuk, sőt „rásütünk”, hogy a szalonnakakasoknak-csigáknak is legyen idejük megpirulni.

Fotó: Hemző Károly
Tepsis túrós csusza
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 g+8 vékony szelet füstölt szalonna (bacon)
- 400 g félzsíros tehéntúró
- 4 dl tejföl
- só
- 400 g (száraz) csuszatészta
1. 50 g szalonnát apró kockákra vágunk, megpirítunk. A túrót villával megtörjük-elmorzsoljuk, összekeverjük a tejföllel, ízlés szerint sóval. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.
2. A tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, és nem túl mély sütőedénybe csúsztatjuk. Meglocsoljuk a pörcös szalonnazsírral, hozzáadjuk a tejfölös túrót, és lazán, de alaposan összekeverjük. Tetejét elsimítjuk, csinosan kirakjuk a félbevágott, elnyújtott csigavonalban megtekert szalonnaszeletekkel, és a forró sütőben addig sütjük (kb. 30 perc), amíg a szalonna ropogósra-barnára pirul. Azonnal tálaljuk, mert frissen az igazi! Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk hozzá.
Házi készítésű tésztából:
Kész csuszatészta híján 400 g finomlisztet 1 csipet sóval és 4 tojással összegyúrjuk, vékony lapra kinyújtjuk, 10-15 percig szikkadni hagyjuk, végül tojás nagyságú darabokra tépkedjük (ha nem azonnal használjuk fel, a tésztalapot hagyjuk „pöndörödésig" megszáradni, majd szelíden összetördeljük, és vászonzacskóban tároljuk).
Tippek:
Pompás vendégváró, hiszen jó előre, akár 8-12 órával előbb is elkészíthetjük, majd letakarjuk, és sütésig a hűtőszekrényben tartjuk. Az áthűlt tepsis csusza sülési ideje kb. 1 óra (ha cserép- vagy tűzálló tálat használunk, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert a forróban a tál szétrepedhet!)
Változatok:
Készíthetjük sütés nélkül is: a felkockázott szalonnát megpirítjuk, a pörcöt félretesszük, a forró zsírban elkeverjük a tejföl felét. Beleforgatjuk a kifőtt tésztát, megszórjuk a túró felével, kissé átforrósítjuk, majd előmelegített tálra csúsztatjuk. Megöntözzük a maradék tejföllel, megszórjuk a maradék túróval, végül a szalonnapörccel, és azonnal tálaljuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor