Süssünk együtt!
Valódi csemege! Az aszalt gyümölcsök és a méz vagy juharszirup természetes édessége bőségesen elegendő ehhez a különlegesen finom, magas tápértékű, fűszeres gyümölcskenyérhez. Különleges bája, hogy alufóliába csomagolva,
hűvös helyen akár egy hónapig is eláll, sőt a mélyhűtést is pompásan bírja.

Fotó: Hemző Károly
Reform
gyümölcskenyér
Hozzávalók 30-35 szelethez:
- 150 g mogyoró
- 100 g tisztított natúr pisztácia
- 250 g aszalt füge
- 250 g kimagozott aszalt szilva
- 250 g aszalt sárgabarack
- 75 g cukrozott citromhéj
- 75 g cukrozott narancshéj
- 250 g mazsola
- 1/2 dl rum
- 2 ek. méz vagy 50 g juharszirup
- 4 tojás
- 125 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
- 1 csipet só
- 2 ek. zsemlemorzsa
- diónyi vaj







1. A mogyorót serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, nyeles fémszűrőbe tesszük, még melegen ledörzsöljük a héját (A), egészben hagyjuk. A pisztáciát 5 percre forró vízbe dobjuk, héját lepattintjuk, konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk.
2. A fügét, a szilvát és a sárgabarackot vékony csíkokra, a cukrozott citrushéjakat és a mazsolát finomra vágjuk. Valamennyit mély tálba szórjuk, meglocsoljuk a rummal (B), lefedjük, 1/2 órát állni hagyjuk.
3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A mézet fellangyosítjuk, hogy jó híg legyen. A tojásokat kissé felverjük. A lisztet összekeverjük a fahéjjal, a szegfűszeggel, a sóval és a zsemlemorzsával.
4. Az aszaltgyümölcs-keverékhez adjuk a mogyorót, a pisztáciát (C), a mézet és a felvert tojásokat (D). Megszórjuk a lisztkeverékkel (E), és fakanállal jól összedolgozzuk (maszatos-mázgás massza lesz, nem kell megijedni!).
5. Vastagon kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk egy 1,7-1,8 l űrtartalmú, négyszögletes sütőformát, beleszedjük-simítjuk a masszát, és 45-50 percig sütjük – ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával betakarjuk.
6. 10 percig a formában hagyjuk hűlni, azután rácsra borítjuk, és hagyjuk egészen kihűlni. Fogyasztáskor 1/2 cm vékony szeletekre vágjuk, tálra rendezzük, cukrozott cseresznyével, kandírozott narancsszeletkékkel, mézes puszival vagy egyéb karácsonyi finomsággal díszítjük, tetejét megszórhatjuk vaníliás, fahéjas vagy mézeskalácsfűszerrel ízesített porcukorral.
Alufóliába csomagolva tároljuk.
Tippek:
Ha eleve kétszeres mennyiségű alapanyagból készítjük, az egyik gyümölcskenyeret elajándékozhatjuk (biztos siker!) vagy eltehetjük a mélyhűtőbe.
Italajánlat:
Kávé, tea, likőrfélék, desszertbor