SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Körtés-szőlős
libamellsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 bőrös (kicsontozott) libamell (500 g)
- 1 narancs leve
- 1 kk. méz
- 1 ek. szójaszósz
- 10-15 szem koriandermag
- 200 g nagy szemű szőlő
- 2 körte (300 g)
- 1-2 ek. citromlé
- 1 közepes fej lilahagyma
- 1/2 fejes saláta
- só, bors
- 2 ek. olaj
- 2 ek. vörösborecet
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A libamellet félbevágjuk, leöblítjük. A narancs levét elkeverjük a mézzel, a szójaszósszal, a durvára tört koriandermaggal, majd beleforgatjuk a húst, lefedjük, 1 órára a hűtőbe tesszük.
2. A gyümölcsöket és a zöldségeket megtisztítjuk. A szőlőszemeket félbevágjuk és kimagozzuk. A meghámozott körték magházát kiemeljük, felkockázzuk, és meglocsoljuk citromlével. A lilahagymát felkarikázzuk; a salátát kicentrifugáljuk, apróra tépkedjük, mély tálba szórjuk, majd lazán hozzákeverjük a gyümölcsöket és a hagymát.
3. Kiemeljük a két fél mellet a pácléből, szárazra töröljük, bőrüket bekockázzuk, meghintjük sóval és borssal. Előbb bőrös, majd húsos felükkel lefelé megkapatjuk a forró olajban (3-3 perc), majd alájuk öntünk egy kevés vizet (vagy vörösbort), lefedjük, és 180 °C-os sütőben puhára pároljuk, végül pirosra sütjük (kb. 1 óra). Kissé hűlni hagyjuk, aztán vékonyan felszeleteljük.
4. A borecetet elkeverjük ízlés szerint sóval, borssal és az olívaolajjal, meglocsoljuk vele a salátát. Tálra terítjük, tetejére rendezzük a libamell-szeleteket, és paradicsommal, zöldfűszerlevékékkel díszítve azonnal tálaljuk. Rozskenyér, sokmagos péksütemény illik hozzá.
Változatok:
Kacsamellből is készíthetjük, annak elegendő 15-20 perc sülés-párolás is, kivált, ha a húsát rózsaszínre sütve szeretjük.
Italajánlat:
Könnyű, száraz vörösbor vagy rozé
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
+1 óra pácolási idő
Energiatartalom:
455 kcal/adag
Nehézségi fok: