SÜTEMÉNYEK > Túrótészták

Fotó: Elendel
Pudingos-
mazsolás csiga
Hozzávalók kb. 24 darabhoz:
- A töltelékhez:
- 200 g puha mazsola
- 1/2 dl rum
- 6+1 dl tej
- 1 biocitrom reszelt héja
- 150 g kristálycukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- A tésztához:
- 500 g áttört tehéntúró
- 2 tojás
- 200 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 dl tej
- 1,5 dl olaj
- 1,5 tasak (18 g) sütőpor
- 850 g finomliszt + a nyújtáshoz
- Továbbá:
- 200 g sárgabaracklekvár
- 1-2 ek. jégcukor
1. A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk a rumba. 6 dl tejet felforralunk a citromhéjjal, a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk az 1 dl tejben elkevert pudingport, folyamatosan keverve besűrítjük (1 perc), majd kihűtjük.
2. A tésztához az áttört túrót, a tojásokat, a porcukrot, a sót, a tejet és az olajat simára keverjük. Két részletben hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, 30 percre a hűtőbe tesszük.
3. Egy 30x40 cm-es, peremes tepsit kibélelünk sütőpapírral. Kb. 50x60 cm-es lapra nyújtjuk a tésztát, a hosszanti széleken 3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a pudinggal. Megszórjuk a leszűrt mazsolával, feltekerjük és 24 csigára vágjuk (a tészta lágy, a csigák kissé szétesősek, nem baj!). Vágott felükre fordítva a tepsibe sorakoztatjuk őket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük (tűpróba!).
4. Tetejüket azonnal megkenjük a felforrósított, áttört lekvárral, megszórjuk a jégcukorral, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Csigákra bontva vagy hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.
Változatok:
Készíthetjük a pudingot
– 200 g szálasra reszelt és a tejben felolvasztott marcipánnal is, ez esetben elhagyjuk a cukrot a töltelékből;
– 100 g finomra darált mandulával és 150 g porcukorral is.
– Mazsola helyett 2 üveg (680-720 ml/üveg) meggybefőttből is.
Italajánlat:
Kávé, tea, kakaó