TÉSZTAÉTELEK > Tészták hallal, hússal

Fotó: Hemző Károly
Rokfortos
tortellinigratin
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 g szeletelt bacon vagy húsos szalonna
- 1 ek. (classico) olívaolaj
- 80 g érett rokfort sajt
- 10-12 bazsalikomlevél
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
- 500 g színes, sonkás tortellini
- 1 kisebb paradicsom
1. A szalonnát vékony csíkokra szeljük, ropogósra sütjük az olívaolajban, majd szűrőkanállal kiemeljük és félretesszük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
2. A rokfortot villával megtörjük. A bazsalikomleveleket leöblítjük, 1 bóbita kivételével apróra vágjuk. A tejszínt felforrósítjuk, hozzáadjuk a rokfortot, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, végül a bazsalikomot.
3. Enyhén sós vízben kifőzzük a tortellinit, leszűrjük, majd beleforgatjuk a szalonna zsírjába. Csinos sütőedénybe csúsztatjuk, bevonjuk a rokfortos tejszínnel, és 20-25 percig sütjük. Tetejét megszórjuk a félretett szalonnapörccel, végül a bazsalikombóbitával és a gerezdekre vágott paradicsommal díszítve, a sütőedényben tálaljuk. Frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot kínálhatunk hozzá. Frissen az igazi!
Fontos:
Mivel a tészta még tovább puhul a sütőben, tanácsos figyelembe venni a csomagoláson javasolt főzési időt, ugyanis a tésztagyűrük könnyen szétnyílnak, és kifő belőlük a töltelék.
Tippek:
A rokfortos tejszínöntetbe 1 evőkanálnyi durvára vágott diót vagy mogyorót is keverhetünk.
Italajánlat:
Könnyű félszáraz fehér- vagy vörösbor, rozé