KÖRETEK > Zöldségköretek

Fotó: Hemző Károly
Sült alma-
cékla köret
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g apró szemű cékla
- 1 nagy fej hagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 4 ek. (classico) olívaolaj
- só fehér bors
- 1 ág (20 cm-es) rozmaring
- 2 nagyobb, savanykás alma
- 3 ek. citromlé
- 2-3 szál petrezselyem
- 1-2 apró chilipaprika
1. A céklát 30 percre beáztatjuk langyos vízbe, aztán erős szálú (kizárólag konyhai célokra használt) kefével alaposan megsikáljuk. A gumók két végét leválasztjuk, karcsú gerezdekre szeljük, tepsibe terítjük – meghámozni nem szükséges, héja a sülés folyamán megpuhul, csaknem eltűnik.
2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk, a fokhagymagerezdeket ellapítjuk, majd az olajjal együtt a céklához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a rozmaringlevelek felével, alufóliával letakarjuk, és 180 °C-os sütőben 30 percig pároljuk.
3. Az almákat megmossuk, elnyolcadoljuk, magházukat kivájjuk, meglocsoljuk a citromlével, és lazán a céklához keverjük. Visszatesszük a sütőbe, fólia nélkül az egészet puhára sütjük (további 20-25 perc). Nem túl mély tálba szedjük, megszórjuk a finomra aprított petrezselyemmel, végül a chilipaprikával és a maradék rozmaringgal díszítjük. Sült halak, szárnyasok, pecsenyék köreteként kínálhatjuk, de önmagában is pompás.
Tippek:
– Ha egytálételnek szánjuk, a cékla és az alma mennyiségét megkétszerezzük, továbbá 400 g meghámozott, hasábokra vágott burgonyával gazdagítjuk.
– Süthetjük a tűzhelylapon, nagy méretű serpenyőben is.
Elkészítési idő:
1 óra
+ 30 perc áztatási idő
Energiatartalom:
145 kcal/adag
Nehézségi fok: