LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Kolbászos
zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-5 szál újhagyma
- 200 g sárgarépa
- 1 zsenge (150 g) cukkini
- 2 szál szárzeller
- 150 g kelkáposzta
- 300 g burgonya
- 2 ek. olaj
- 1 kk. zöldséges ételízesítő
- 150 g paprikás kolbász (pl. debreceni)
- 6-8 bazsalikomlevél vagy 1 kis csokor petrezselyem
1. A hagymát, a fokhagymát és a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, az újhagymát (10-15 cm-es zöldjével együtt) ujjnyi darabokra aprítjuk. A sárgarépát, a hámozatlan cukkinit és a szárzellert felkarikázzuk. A kelkáposztát 2-3 cm-es csíkokra, a burgonyát apró kockákra vágjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, az újhagymát és az áttört fokhagymát. A cukkini és a kelkáposzta kivételével beleforgatjuk a zöldségeket, 1 percig élénk tűzön pirítjuk. Megszórjuk az ételízesítővel, 1/2 perc múlva felöntjük 1,2 liter hideg vízzel, és felforraljuk.
3. A levesbe dobjuk a kelkáposztát és a cukkinit, majd félrebillentett fedő alatt az egészet puhára főzzük (20-25 perc). A kolbászt kissé rézsútosan felkarikázzuk, a leveshez adjuk, és szelíd tűzön további 5 percig főzzük. Ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, végül bazsalikommal vagy felaprózott petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Tippek:
Ha megemeljük a zöldségek (elsősorban a burgonya) és a kolbász mennyiségét, esetleg 50-80 g aprótésztát is főzünk bele, tartalmas, tápláló egytálleves válik belőle.