DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Elendel
Meggyes
csokoládéhab
Hozzávalók 4 pohárhoz:
- 1/2 üveg kimagozott meggybefőtt (340-350 g)
- 20 g kristálycukor
- 1/2 fahéjrúd
- 2 csapott ek. vaníliás pudingpor
- 80 g étcsokoládé
- 2 tojás
- 3 ek. brandy vagy narancslikőr
- 2 dl tejszín
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 kk. pirított mandulapálcika
- néhány citromfűbóbita
1. A meggyet leszűrjük, levéből 1,5 dl-t felforraluk a cukorral és a fahéjjal. 2-3 ek. hideg vízben elkeverjük pudingport, a forró meggyléhez adjuk, éppen csak besűrítjük (1 perc). Beleforgatjuk a meggyet, és hagyjuk kihűlni (a fahéjat eltávolítjuk).
2. A felaprózott csokoládét meleg vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni.
3. A tojásokat 1 ek. hideg vízzel fém keverőtálba/habüstbe csúsztatjuk, és ugyancsak meleg vízfürdőbe állítva, elektromos habverővel bársonyos-levegős krémmé verjük (5 perc). Kiemeljük az edényt a vízből, a krémet további 5 percig verjük-hűtjük, aztán kanalanként beledolgozzuk a langyos csokoládét és a brandyt/narancslikőrt. Hagyjuk majdnem egészen kihűlni.
4. Kemény habbá verjük a tejszínt a vaníliás cukorral, 2/3-át kíméletesen beleforgatjuk a krémbe. 4 öblösebb pohár/kehely aljára simítunk 1-1 nagy kanál meggykrémet, tetejére szedjük a csokoládéhabot, majd a maradék tejszínhab és meggykrém következik. Lazán letakarjuk, 4 órára (akár egy éjszakára) behűtjük. Mandulapálcikával és citromfűbóbitákkal díszítve kínáljuk.
Megjegyzések:
– A cukor nem véletlenül maradt ki a csokoládéhab receptjéből, valóban nem kell bele!
– Csak étcsokoládé alkalmas erre a célra, ugyanis a tejcsokoládénak nem elég karakteres az íze.
Elkészítési idő:
40 perc
+ 4 óra hűlési idő
Energiatartalom:
360 kcal/pohár
Nehézségi fok: