TÉSZTAÉTELEK > Tészták hallal, hússal

Fotó: Hemző Károly
Tonhalas-
paradicsomos metélt
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g érett paradicsom
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1/2 csípős paprika
- 2 doboz olajos tonhal (töltőtömeg 80 - 100 g/doboz)
- 4 olajos ringli
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- só, bors
- 400 g tagliatelle (hosszúmetélt) vagy spagetti
- 10-15 szem fekete olívabogyó (kalamata)
- 8-10 bazsalikomlevél
1. A paradicsomokat megmossuk, gömbölyübb oldalukon keresztirányban bemetsszük a héjukat, 2 percre forrásban lévő, majd hideg vízbe dobjuk, aztán meghámozzuk, félbevágjuk, magjaikat kiemeljük, a paradicsomhúst felaprózzuk.
2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát és a leöblített petrezselyem levélkéit finomra vágjuk. A csípős paprikát megmossuk, magjait-ereit a kívánt csípősség mértékében meghagyjuk, apróra felkockázzuk. A tonhalat és a ringlit kiemeljük az olajból, a tonhalat kisebb darabokra bontjuk (néhányat félreteszünk a díszítéshez), a ringlit villával elnyomkodjuk.
3. Megfonnyasztjuk a felhevített olívaolajban a hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a tonhalat, a ringlit, a paradicsomot, a csípős paprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (a sóval bánjunk csínján, mert sok az eleve sós hozzávaló!). Félrebillentett fedő alatt 20 percig főzzük-sűrítjük, végül belekeverjük a petrezselymet.
4. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, mélyebb tálba csúsztatjuk, megöntözzük 4 evőkanállal a tonhal olajából, lazán összekeverjük. Tetejére szedjük a mártást, megszórjuk a félretett haldarabkákkal, az olívabogyókkal, valamint a leöblített bazsalikomlevelekkel, és mihamarabb tálaljuk.
Fontos:
Sajt eredetileg nem való hozzá, de ha mégis, akkor az lehetőleg reszelt parmezán vagy érlelt juhsajt (pecorino) legyen.
Változatok:
Olívabogyó helyett használhatunk kapribogyót, tonhal helyett olajos szardíniát is – különösen pikáns füstölt hallal (sprontival), de akkor valóban nem illik hozzá sajt, csak 1 nagy csokor finomra vágott petrezselyem!
Italajánlat:
Könnyű, száraz fehérbor vagy rozé