SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Tarkabarka
babsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g száraz fehérbab
- 200 g vörös kidney bab
- 2 kis fej hagyma
- 2+2 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- só, cayenne-i bors
- 2-3 szál szárzeller
- 1 vékony szál póréhagyma
- 1 piros húsú paprika
- 2 kemény húsú paradicsom
- 4 ek. tárkonyecet
- 1-2 csipet porcukor
- 1 kk. dijoni vagy csípős mustár
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1-2 szál petrezselyem vagy bazsalikom
1. A kétféle babot előző este beáztatjuk 1-1 liter hideg vízbe, másnap leszűrjük, két külön edénybe csúsztatjuk, majd 1-1 fej meghámozott hagymával, 2-2 gerezd fokhagymával és 1-1 babérlevéllel, bő vízben, félrebillentett fedő alatt 30-35 perc alatt puhára főzzük (a kétféle bab főzési ideje nem azonos!). Csak a főzés utolsó harmadában sózzuk.
2. A zöldségeket megtisztítjuk. A zellert, valamint a póré fehér és világoszöld részét felkarikázzuk. 2-3 percre enyhén sós, forrásban lévő, majd hideg vízbe csúsztatjuk, leszűrjük és jól lecsepegtetjük. (a blansírozott zeller és póré ízletesebb a nyersnél). A paprikát vékony csíkokra, a paradicsomokat apró kockákra vágjuk.
3. Az öntethez a tárkonyecetben (habverővel) simára keverünk 1/2 kk. sót, a porcukrot, a mustárt, ízlés szerint cayenne-i borsot (az étel alapíze enyhén csípős!), végül az apránként hozzáöntött olívaolajat.
4. A babféléket leszűrjük, beleforgatjuk az öntetbe, hagyjuk langyosra hűlni. Lazán hozzákeverjük a zöldségeket, csinos tálba terítjük, tetszőleges zöldfűszerekkel vidámítjuk. Egytálsalátaként, füstölt-főtt húsok, hirtelensültek, pecsenyék köreteként kínálhatjuk. Langymelegen a legfinomabb.
Tippek:
Babkonzervől is készítetjük, a babot azonban tanácsos bő vízzel leöblíteni.
Italajánlat:
Könnyű félszáraz vörösbor, rozé
Elkészítési idő:
2 óra
+ 12 óra áztatási idő
Energiatartalom:
445 kcal/adag
Nehézségi fok: