LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Gazdag
pulykaszárnyleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 kisebb pulykaszárny (kb. 1 kg)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kk. sáfrányos szeklice
- 1/4 cseresznyepaprika
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
- 1 közepes fej hagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 400 g sárgarépa
- 400 g karfiol
- 200 g zöldborsó (mélyhűtött)
1. A pulykaszárnyakat megmossuk, a toll- és tokmaradványokat eltávolítjuk, majd ahogyan a csontok engedik, kettévágjuk őket, és 2 liter hideg vízben feltesszük főni.
2. Miután a víz felforrt, habját leszedjük, és beletesszük a teatojásba zárt fokhagymát, sáfrányos szeklicét, cseresznyepaprikát, valamint 10-15 szem borsot. Kissé megsózzuk, hozzáadjuk a leöblített petrezselyemcsokrot, a meghámozott hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, aztán félig lefedve, gyöngyöző forralással 1 órán át főzzük.
3. Közben megtisztítjuk a sárgarépát, és karcsú hasábokra vágjuk. A karfiolt kisebb rózsákra bontjuk, leöblítjük, majd a sárgarépával együtt a leveshez adjuk. 25 perc múlva beleszórjuk a zöldborsót (fagyos állapotban), és további 10-12 percig főzzük.
4. Kiemeljük a levesből a hagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a teatojást, ízlés szerint utánasózzuk, mély tálba szedjük, és azonnal tálaljuk.
Tippek:
Ha tartalmasabban szeretjük, 80 g sós vízben főtt aprótésztát vagy rizst is adhatunk a kész leveshez, a húst pedig tejfölös-almás torma- vagy bazsalikomos paradicsommártás kíséretében, a leves után, esetleg burgonyapüré kíséretében, külön fogásként kínáljuk.