LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Babos-húsos
paradicsomleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 doboz főtt vörös kidney bab (400 g)
- 200 g póréhagyma (fehér és világoszöld része)
- 2 közepes fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 300 g krumpli
- 1+2 ek. olaj
- 250 g darált marhahús
- 1 tojássárgája
- 1 kk. pirospaprika + a szóráshoz
- 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
- só, bors
- 2 ek. paradicsompüré
- 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g)
- 3 ek. csípős ketchup
- 1 kk. kristálycukor
- 1-2 ek. tejföl
- 2-3 szál petrezselyem
1. A babot bő vízzel leöblítjük. A zöldségeket megtisztítjuk, a pórét vékony karikákra, a hagymákat finomra vágjuk (néhány pórégyűrűt félreteszünk).
2. Megfonnyasztjuk 1 ek. olajban a hagyma felét és az áttört fokhagymát, kissé hűlni hagyjuk, majd összedolgozzuk a darált hússal, a tojássárgájával, a pirospaprikával, a fűszerkeverékkel, ízlés szerint sóval és borssal. Apró gombócokat formáluk belőle, nagyobb serpenyőben, 2 ek. felforrósított olajban körbepirítjuk őket (5 perc), tányérra szedve félretesszük.
3. A zsiradékba dobjuk a pórét és a maradék hagymát, 2 percig pirítjuk. Felöntjük 1 liter vízzel, felforraljuk, majd átöntjük egy közepes méretű fazékba. Hozzáadjuk az apróra felkockázott krumplit, a paradicsompürét és a paradicsomot levével együtt, kissé megsózzuk, 10-12 percig szelíd forralással főzzük.
4. Hozzákeverjük a ketchupot, a babot, valamint a húsgombócokat, jól összeforraljuk (3 perc), végül ízlés szerint édesítjük, utánasózzuk és frissen őrölt borssal illatosítjuk (a leves alapíze enyhén csípős). Pórékarikákkal, tejföllel, petrezselyemmel és néhány csipet pirospaprikával díszítve tálaljuk.
Változatok:
Készíthetjük 125 g száraz babból is, amelyet előző este beáztatunk hideg vízbe, majd másnap 1 babérlevéllel és 2-3 gerzed fokhagymával ízesített friss vízben puhára főzünk (főzőlevét felhasználjuk az étel készítéséhez).