KÖRETEK > Zöldségköretek
Az 1500 éve ismert, kínai eredetű, hosszúkás fejű kel nálunk is elterjedt és kedvelt zöldségféle. Számos erénye mellett nagy előnye az is, hogy kevésbé rostos és „illatos”, mint a hagyományos kelkáposzta, így gyorsabban megpuhul, sőt nyersen, salátaként is élvezetes.

Fotó: Hemző Károly
Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagyobb fej kínai kel (1-1,2 kg)
- só, bors
- 150 g sampinyon gomba
- 2 közepes fej hagyma
- 2-4 gerezd fokhagyma
- 150 g gépsonka
- 1 csokor petrezselyem
- 150 g kerek szemű rizs
- 4 ek. olaj
- 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (kb. 400 g)
- 1 ek. paradicsompüré
- 1 kk. csípős paprikakrém
- 1 tojás
- 100 g reszelt gouda vagy trappista sajt
1. A kínai kel leveleit lebontjuk (16 nagy levélre van szükségünk), középső erüket laposra levágjuk. Enyhén sós vízben 1 percig főzzük, majd konyharuhákra terítve felitatjuk róluk a vizet. A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát és a sonkát vékony csíkokra, a hagymákat és a petrezselymet finomra vágjuk. A rizst 4 dl enyhén sós vízben puhára főzzük, fedetlenül hűlni hagyjuk.
2. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát és a fokhagymát, felét félretesszük. A maradékban 5-6 percig pirítjuk a gombát, beleforgatjuk a sonkát és a petrezselymet, hagyjuk kihűlni.
3. A paradicsomot, paradicsompürét és a paprikakrémet a félretett hagymához adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, félig lefedve 8-10 percig sűrítjük, kétharmadát sütőedénybe simítjuk.
4. A rizst, a sonkás gombát és a tojást összedolgozzuk a sajt 2/3-val, utánasózzuk, borsozzuk. A kelleveleket kettesével egymásra fektetjük, torzsa felőli végükre halmozunk 2-2 ek. tölteléket, szorosan feltekerjük, két oldalsó „nyílásukat” betűrjük, és a paradicsommártásba ágyazzuk őket. Tetejüket bevonjuk a maradék mártással, meghintjük a maradék sajttal, és 180 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (20-25 perc). Bazsalikombóbitákkal vidámítva a sütőtálban kínáljuk.
Tippek:
Készíthetjük sonka nélkül, 400 g gombával is.
Italajánlat:
Száraz fehérbor