VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Sütőtökös
rétes
Hozzávalók 2 kis rúdhoz, illetve 8 szelethez:
- 500 g sütőtök (sonkatök)
- 100 g hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30+80 g vaj/margarin
- 1 ágacska rozmaring (10 cm-es)
- 1 ek. (15 g) kristálycukor
- 1 ek. citromlé
- só, cayenne-i bors
- szerecsendió
- 1 csipet szárított kakukkfű
- 2-3 újhagyma szára
- 1 tojás a kenéshez
- 2x4 réteslap
- 4 ek. zsemlemorzsa
- 100 g trappista vagy füstölt sajt






1. A sütőtököt meghámozzuk, magjait, belsejét kivájjuk, húsát apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk.
2. 30 g vajat/margarint habosodásig forrósítunk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a tököt, a leöblített, lecsipkedett rozmaringlevélkéket, a cukrot, a citromlét, ízlés szerint sót, cayenne-i borsot, frissen reszelt szerecsendiót, végül a kakukkfüvet. Fedő alatt 5-6 percig pároljuk, majd gyakorta megkeverve levét teljesen elfőzzük. Hagyjuk kihűlni.
3. Közben kibélelünk sütőpapírral egy nagyobb tepsit. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A maradék 80 g vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. Az újhagymaszárakat leöblítjük, felkarikázzuk. A tojást kissé felverjük.
4. 4 réteslapot óvatosan lapokra bontunk, egyet tiszta, benedvesített konyharuhára fektetünk, megpöttyözzük margarinnal, majd ugyanezt tesszük a második és harmadik lappal is. A negyedik lapot (3-3 cm-t kihagyva széleken) vékonyan megkenjük felvert tojással (A), és megszórjuk a zsemlemorzsa felével.
5. A lapok felénk eső oldalának 1/3 részére halmozzuk-simítjuk a töltelék felét, megszórjuk a hagymaszárral, és ráreszeljük-daráljuk a sajt felét (B). A két rövidebb tésztaszélet felhajtjuk a töltelék tetejére (C), majd ráhajtjuk a felénk eső tésztaszélet (D), és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, végül hajtogatott oldalával lefelé a tepsibe fektetjük.
6. A fenti módon megtöltjük a másik 4 réteslapot is, a tepsibe helyezzük, és megkenjük a maradék tojással (E). 220 °C-ra előmelegített sütőben, középső rácsálláson 20-25 percig sütjük. 15 percig hűlni hagyjuk, majd deszkára emeljük, és fűrészfogú késsel, kissé rézsútosan 4-4 szeletre vágjuk a rudakat. Petrezselyemmel és/vagy zöldfűszerlevélkékkel díszítve italkorcsolyaként vagy szaftos húsokhoz köretként kínálhatjuk Langyosan-frissen a legfinomabb.
Változatok:
Édes változat:
30 g vajban/margarinban puhára-szétesősre párolunk 500 g sütőtököt, mérsékelt tűzön megszikkasztjuk, majd 2 nagy csipet őrölt gyömbérrel, 30 g puha mazsolával, ugyanennyi darált, pirított mogyóval/dióval és 60-80 g fahéjas porcukorral összedolgozzuk. A fenti módon megtöltjük vele a réteslapokat, aranysárgára sütjük, vaníliás vagy fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk. Vaníliasodót kínálhatunk hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor, rozé vagy sör