DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

Fotó: Hemző Károly
Almás
máglyarakás
Hozzávalók 4 személyre:
- 6 szikkadt zsemle
- 1 biocitrom héja
- 50+50+50 g porcukor + a szóráshoz
- 4 dl tej
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 60 g dió
- 1 kg savanykás alma
- diónyi+60 g lágy vaj/margarin
- 4 tojás
- só
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
1. Lehetőleg tömör, „súlyos” zsemléket vásároljuk (a levegős-könnyű zsemléknek nincsen „testük”). Nagyobb kockákra vágjuk őket, tálba szórjuk. 2-3 ujjnyi citromhéjjal és 50 g porcukorral felforraljuk a tejet, a zsemlére szűrjük, 30 percig pihentetjük.
2. Összekeverjük a fahéjat 50 g porcukorral. A dió felét megdaráljuk, felét darabosra vágjuk. Az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, vékony szeletekre gyaluljuk. Kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és beszórunk darált dióval egy csinos tűzálló tálat (ebben fogjuk tálalni).
3. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. 60 g vajat/margarint habosra keverünk 50 g cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd a tojáshabot, és óvatosan összeforgatjuk a zsemlével.
4. A massza felét a tálba simítjuk, megszórjuk az alma, a fahéjas porcukor és a darabos dió felével, valamint a maradék darált dióval. Tetejére simítjuk a maradék masszát, aztán a maradék alma, fahéjas porcukor és darabos dió következik. 180 °C-ra előmelegített sütőben enyhe pirulásig sütjük (40-45 perc). Tálalás előtt 8-10 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), tetejét meghintjük porcukorral, mentalevélkékkel vidámítva kínáljuk.
Tippek:
– Gazdagíthatjuk 50-80 g rumban megáztatott mazsolával is, amelyet a két réteg közé szórunk (a massza tetejére szórt mazsola megég!).
– Nagyon gusztusos, ha 4 kisebb tűzálló tálban sütjük meg.
– Maradék szikkadt kalácsból is készíthetjük, ez esetben a porcukor mennyiségét ízlés szerint csökkenthetjük.