2020. szeptember 21.
Máté napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok


Fotó: Hemző Károly

Csokoládés
körtelegyező

Hozzávalók 4 személyre:

  • 100 g kristálycukor
  • 1 biocitrom héja és leve
  • kisujjnyi fahéj
  • 8 szem szegfűszeg
  • 4 nagy alexander vagy császárkörte
  • A mártáshoz:
  • 50 g kristálycukor
  • 1 ek. kakaópor
  • 150 g étcsokoládé
  • 2 dl tejszín

1. Kisebb lábasban, a cukorral, 4-5 citromhéjcsíkkal, a citrom átszűrt levével, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforralunk 2 liter vizet. A körtéket meghámozzuk, a fűszeres lében puhára főzzük (10-12 perc), a lében hagyjuk kihűlni, majd legalább 3-4 órára behűtjük (célszerű előző nap megfőzni őket).

2. Tálalás előtt a körtéket rácsra helyezzük, lecsepegtetjük, gömbölyded végük felől ékalakban kivágjuk a magházukat. Talpra állítjuk őket, és szár felőli részükön 3-4 cm-t egyben hagyva, hosszanti irányban körben-párhuzamosan bevagdossuk. 4 kistányérra helyezzük, majd legyezőszerűen eldöntjük-kiterítjük a bevágott szeleteket.

3. A mártáshoz elkeverjük a cukrot a kakaóval és 1 dl forró vízzel. Hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve összeforraljuk. 4 kk. kivételével belekeverjük a tejszínt, és még egyszer felforraljuk.

4. A körték köré öntjük a forró mártást, megpöttyözzük 1-1 kk. tejszínnel, és cirmosan-könnyedén késheggyel belehúzunk. Azonnal tálaljuk mert a hideg-meleg összhatás teszi igazán különlegessé. Néhány citromfű- vagy mentalevélkével, 1-2 ek. durvára vágott dióval/mandulával, koktélcseresznyével díszítjük. Édes ostyát, rolettit, külön tálkában tejszínhabot kínálhatunk mellé. Szinte elronthatatlan! Több lépcsőben, egyszerűen és gyorsan elkészíthető, mutatóssága folytán biztos siker!

Tippek:

A csokoládémártást 4-5 ek. rummal is gazdagíthatjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 3-4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

418 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Ráksaláta
narancskehelyben

Spenótos papucs

Burgundiai
rokfortos körte

Tatárbifsztek

Orosz
csirkehússaláta

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Spárgás
tojáslepény

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: