DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

Fotó: Hemző Károly
Csokoládés
körtelegyező
Hozzávalók 4 személyre:
- 100 g kristálycukor
- 1 biocitrom héja és leve
- kisujjnyi fahéj
- 8 szem szegfűszeg
- 4 nagy alexander vagy császárkörte
- A mártáshoz:
- 50 g kristálycukor
- 1 ek. kakaópor
- 150 g étcsokoládé
- 2 dl tejszín
1. Kisebb lábasban, a cukorral, 4-5 citromhéjcsíkkal, a citrom átszűrt levével, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforralunk 2 liter vizet. A körtéket meghámozzuk, a fűszeres lében puhára főzzük (10-12 perc), a lében hagyjuk kihűlni, majd legalább 3-4 órára behűtjük (célszerű előző nap megfőzni őket).
2. Tálalás előtt a körtéket rácsra helyezzük, lecsepegtetjük, gömbölyded végük felől ékalakban kivágjuk a magházukat. Talpra állítjuk őket, és szár felőli részükön 3-4 cm-t egyben hagyva, hosszanti irányban körben-párhuzamosan bevagdossuk. 4 kistányérra helyezzük, majd legyezőszerűen eldöntjük-kiterítjük a bevágott szeleteket.
3. A mártáshoz elkeverjük a cukrot a kakaóval és 1 dl forró vízzel. Hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve összeforraljuk. 4 kk. kivételével belekeverjük a tejszínt, és még egyszer felforraljuk.
4. A körték köré öntjük a forró mártást, megpöttyözzük 1-1 kk. tejszínnel, és cirmosan-könnyedén késheggyel belehúzunk. Azonnal tálaljuk mert a hideg-meleg összhatás teszi igazán különlegessé. Néhány citromfű- vagy mentalevélkével, 1-2 ek. durvára vágott dióval/mandulával, koktélcseresznyével díszítjük. Édes ostyát, rolettit, külön tálkában tejszínhabot kínálhatunk mellé. Szinte elronthatatlan! Több lépcsőben, egyszerűen és gyorsan elkészíthető, mutatóssága folytán biztos siker!
Tippek:
A csokoládémártást 4-5 ek. rummal is gazdagíthatjuk.
Elkészítési idő:
45 perc
+ 3-4 óra hűlési idő
Energiatartalom:
418 kcal/adag
Nehézségi fok: