SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták
Bár egész éven át kapható, a jellegzetes, kissé ánizsos illatú és ízű, rostokban és vitaminokban gazdag édeskömény igazi szezonja most kezdődik. Nemcsak nyersen, de párolva, tejszínnel-sajttal gazdagított rakottasként is különleges falat.

Fotó: Hemző Károly
Édesköménysaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes édesköménygumó (250 g)
- 1 citrom
- 1 közepes fej lilahagyma
- só
- 16 koktél- vagy 4 közepes, kemény paradicsom
- 1 tasak (125 g) mozzarellagyöngy
- 15-18 szem fekete/vörös olívabogyó (kalamata)
- 6 ek. balzsamecet
- 6 ek (extra vergine) olívaolaj
1. Az édesköményt megtisztítjuk: leválasztjuk a gumókról a zöldjüket (néhány szakállkát félreteszünk a díszítéshez), vastag külső vagy sérült szirmaikat lebontjuk, illetve kemény bordázatukat elvékonyítjuk, üreges szárcsonkjaikat visszavágjuk (kidobjuk). A gumókat megmossuk, kettészeljük, vékony lapokra gyaluljuk, és meglocsoljuk a citrom kinyomott, átszűrt levének felével, folpackkal betakarjuk.
2. A lilahagymát meghámozzuk, felkarikázzuk, összekeverjük egy kevés sóval és a maradék citromlével. A paradicsomokat megmossuk, nagyságuktól függően félbe- vagy karcsú gerezdekre vágjuk. Az olívabogyókat és a mozzarellagyöngyöket kiemeljük a levükből, alaposan lecsepegtetjük.
3. A kissé egymásra csúsztatott köményszeletekkel kirakjuk egy nagyobb, lapos tál szegélyét, a többit vékony csíkokra metéljük, és a tál közepére terítjük. A hagymát tálkába szűrjük, a kömény tetejére terítjük, megszórjuk a paradicsommal, a mozzarellával és az olívabogyókkal, végül a félretett köményzölddel díszítjük.
4. Az öntethez a hagyma páclevét simára keverjük a balzsamecettel, szükség szerint sóval (a páclé eleve sós!) és az apránként hozzáadott olívaolajjal, de a szépség kevéért csak az asztalnál, közvetlenül fogyasztás előtt locsoljuk a salátára. Friss, sokmagos-rozsos, burgonyás kenyérrel egytálsalátaként kínálhatjuk.
Változatok:
Gazdagíthatjuk a salátát nem túl apó darabokra tördelt olajos tonhallal vagy felkockázott grillcsirkemellel is.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé