SÜTEMÉNYEK > Leveles tészták

Fotó: Hemző Károly
Gesztenyés
habroló
Hozzávalók 24 darabhoz:
- 400 g leveles tészta vagy 24 készen vásárolt habroló
- 500 g gesztenyemassza
- 1/2 dl rum
- 4 tojássárgája
- 100 g kristálycukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 2,5 dl tejszín
- 1 tasak (10 g) habfixáló
- 1 ek. natúr pisztácia
- 100 g tortabevonó étcsokoládé
- 1 ek. olaj
1. A habrolóhoz lisztezett munkalapon 3 mm vastag, 20x50 cm-es téglalapra nyújtjuk a tésztát, és 24 db 2 cm széles csíkra vágjuk. Vékonyan megkenjük hideg vízzel, majd kissé egymásra csúsztatva, csigavonalban haladva feltekerjük 24 fém habtölcsérre/-hengerre.
2. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot, ráfektetjük a tésztarolókat, és 20 percig sütjük. 1-2 percig hűlni hagyjuk, aztán finom csavarással kihúzzuk a fémtölcséreket a tésztából, és hagyjuk egészen kihűlni.
3. A krémhez a gesztenyemasszát (ha mélyhűtött, előzőleg hagyjuk felengedni), simára keverjük a rummal. A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, hozzáadjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, gőz fölött habosra felverjük. Leemeljük a gőzről, több részletben összedolgozzuk a gesztenyével. A jól behűtött tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd kanalanként, lazán beleforgatjuk a masszába. Csillagcsőrős habzsákba szedjük, 15 percre betesszük a hűtőszekrénybe.
4. A pisztáciát darabosra vágjuk. Megtöltjük a tésztarolókat a krémmel, némi távolságra egymástól rácsra sorakoztatjuk őket (a rács alá sütőpapírt vagy alufóliát terítünk). A csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd a rolók tetejére csorgatjuk úgy, hogy a tészta imitt-amott kilátsszon. Amikor dermedni kezd, megszórjuk a pisztáciával, és hagyjuk egészen megkötni. Fogyasztásig hidegen tartjuk.
Tippek:
– Ha mélyhűtött tésztából készítjük, azt előzőleg szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (kb. 1 óra).
– A rolók bevonásakor lecsöppent csokoládét hagyjuk megdermedni, majd leválasztjuk a sütőpapírról/alufóliáról, és újra felolvasztva más édesség készítéséhez felhasználhatjuk.
– Ha kimaradna a krémből, későbbi fogyasztásra 2-2 vaníliás keksz közé töltjük, esetleg csokoládével is bevonhatjuk.
– Tálalás előtt 15-20 perccel kivesszük a habrolókat a hűtőszekrényből, hogy a csokoládé kissé megpuhulhasson, mert úgy finomabb!
Változatok:
Tejszín helyett használhatunk ugyancsak jól behűtött, biztosan kemény habbá verhető növényi habalapot is.
Italajánlat:
Édeskés-fűszeres desszertbor, pezsgő
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
+ 15 perc hűlési idő
Energiatartalom:
201 kcal/darab
Nehézségi fok: