EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták

Fotó: Hemző Károly
Gombakrémes
penne
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej hagyma
- 400 g sampinyon gomba
- 1 csokor petrezselyem
- 4 vékony szelet bacon
- 4 ek. (classico) olívaolaj
- 4 ek. paradicsompüré
- 1 ek. csípős paprikakrém
- 1 gerezd fokhagyma
- 3-4 szál friss vagy 1 csipet szárított kakukkfű
- só, bors
- 500 g penne (tollhegytészta)
- 50 g kimagozott zöld olívabogyó
- 1 gombóc (125 g) mozzarella
- 6-8 koktélparadicsom
- 8-10 bazsalikomlevél
1. A zöldségeket megtisztítjuk. Aprítógépben finom péppé zúzzuk előbb a hagymát, majd a gombát, végül a petrezselymet. A szalonnát apró kockákra/vékony csíkokra vágjuk, aztán a hagymával és az olajjal együtt élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk.
2. Rádobjuk a gombát, hozzáadjuk a paradicsompürét, a paprikakrémet, az áttört fokhagymát, a szárukról lecsipkedett kakukkfűleveleket, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, szükség szerint egy kevés vizet. Mérsékelt tűzön 3 percig pároljuk, végül belekeverjük a petrezselymet.
3. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, beleforgatjuk a gombapépbe, és tűzálló tálba terítjük. Az olívabogyókat és a mozzarellát felkarikázzuk, a tészta tetejére szórjuk, és csak addig forrósítjuk a sütőben (15-20 perc), amíg a sajt a tészta tetejére nem olvad.
4. Tálalás előtt 4-5 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), majd a koktélparadicsomokkal és a bazsalikomlevelekkel díszítjük. Külön tálkában frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot kínálhatunk hozzá.
Megjegyzések:
– Általában személyenként 100 g száraz tésztát szoktunk számolni, de nyugodtan főzzük ki a teljes 500 g-ot (mit is kezdenénk 100 g maradék tésztával?), tapasztalatom szerint mindig akad gazdája annak a kis „feleslegnek”.
– A kereskedelemben sokféle, ilyen-olyan lisztből, tojással vagy anélkül készített tészta kapható, bőséges a választék. Egy a fontos: mindig a csomagoláson javasolt főzési időt vegyük alapul, és nézegessük-kóstoljuk a tésztát főzés közben, mert igazán – olasz kifejezéssel élve – az al dente, azaz harapható állagú tészta a legélvezetesebb.
Italajánlat:
Könnyű vörösbor vagy rozé