VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Francia hagymás-
sonkás pite
Hozzávalók 48 darabhoz:
- A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj/margarin
- 100 g tejföl
- 1 kk. kristálycukor
- 25 g élesztő
- 1 tojássárgája
- 1/2 kk. só
- A töltelékhez és az öntethez:
- 1 kg hagyma
- 2+2 ek. olaj
- só, bors
- 250 g főtt, füstölt sonka vagy tarja
- 450 g edami vagy gouda sajt
- 40 g finomliszt
- 3 dl tej
- 2 dl tejszín
- 4 tojás
1. A lisztet elmorzsoljuk a vaj/margarinnal. A meglangyosított tejfölben elkeverjük a cukrot, az élesztőt, a tojássárgáját és a sót, a liszthez adjuk és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, 30 percig kelesztjük.
2. A töltelékhez a hagymát meghámozzuk, uborkagyalun felkarikázzuk. Két részletben, 2-2 ek. forró olajban megfonnyasztjuk, erőteljesen sózzuk, borsozzuk, hagyjuk kihűlni. A sonkát/tarját vékony csíkokra vágjuk, a sajtot megreszeljük. Az öntethez a lisztet simára keverjük a tejjel, hozzáadjuk a tejszínt, a tojásokat és a sajt kétharmadát.
3. Kibélelünk sütőpapírral egy 5-6 cm mély, kb. 30x40 cm-es (pl. a sütőhöz tartozó) tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, a tepsibe terítjük, szegélyét kissé felmagasítjuk, alját villával megszurkáljuk. Elsimítjuk rajta a hagymát, megszórjuk a sonkával/tarjával és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, bevonjuk az öntettel, végül megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
4. A sütő közepén 1 órán át sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán kb. 5x5 cm-es kockákra vagy szeletekre/rombuszokra vágjuk, és lapos tálra tornyozzuk. Remek italkorcsolya!
Tippek:
Sokáig friss marad, de a mélyhűtőt is pompásan tűri (1/4 tepsinyi darabokban érdemes lefagyasztani). Fontos, hogy amint kihűlt, tegyük el, majd fogyasztás előtt 2-3 órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
Italajánlat:
Sör, félszáraz borok, pezsgő, aperitifek