TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül

Fotó: Elendel
Spagetti
bazsalikompesztóval
Eredeti neve: Spaghetti al pesto genovese
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 g fenyőmag vagy hámozott mandula
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4-5 dús szál bazsalikom (30-35 nagyobb levél)+a díszítéshez
- 1 dl (extra vergine) olívaolaj
- (tengeri) só, bors
- 100 g parmezán sajt
- 400 g spagetti
- 1 ek. vaj/margarin
- 1-2 koktélparadicsom
1. A pestóhoz, azaz a mártáshoz kisebb serpenyőben, zsiradék nélkül világosra pirítjuk a fenyőmagot/mandulát, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen (az átforrósodott serpenyőben továbbpirul és keserű lesz!). Hagyjuk kihűlni.
2. A fokhagymát meghámozzuk. A bazsalikomot megmossuk, alaposan lerázzuk róla a vizet, a leveleket lecsipkedjük a szárakról, és késes/elektromos aprítógépbe vagy turmixkehelybe szórjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a fenyőmagot/mandulát és az olívaolajat, finom péppé pörgetjük. Tálkába szedjük, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük. Megreszeljük a parmezán sajtot, felét a sűrű, illatos mártáshoz adjuk.
3. Felforralunk 4 liter vizet, hozzáadunk 1 ek. sót, beletesszük a tésztát, és gyakorta megkeverve a csomagoláson javasolt ideig főzzük (nem szabad túlfőnie!).
4. A tészta forró főzőlevéből 1 merőkanálnyit mélyebb tálba öntünk, körbeforgatjuk benne, majd kiöntjük. A tészát leszűrjük, kissé lerázzuk róla a vizet, és az előmelegített tálba csúsztatjuk. Hozzáadjuk a vajat/margarint és a mártást 3/4 részét, két favillával lazán összekeverjük, a maradék mártást a tészta közepére halmozzuk, és paradicsomgerezdekkel, valamint bazsalikombóbitákkal díszítve azonnal tálaljuk. A maradék reszelt sajtot külön tálkában kínáljuk hozzá.
Fontos:
Mivel a mártás hideg, melegíteni azonban nem tanácsos, mert megolvad benne a sajt és összeáll, ajánlatos a tésztát tűzforrón, azonnal tálalni. Ez az az eset, amikor jobb, ha a „kosztos” vár, semmint a tészta.
Tippek:
A látvány kedvéért tálalhatjuk úgy is, hogy a vajjal/margarinnal összekevert tésztát mélytányérokba szedjük, és az egyes adagok tetejére szedjük a mártást.
Italajánlat:
Félszáraz, könnyű vörös- vagy fehérbor