2020. szeptember 19.
Vilhelmina napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Pudingok és zselék


Fotó: Hemző Károly

Szőlős-fűszeres
borzselé

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 1/2 biocitrom
  • 2 tasak/12 lap (20 g) zselatin
  • 7-7,5 dl tokaji hárslevelű
  • 100 g kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • kisujjnyi fahéj
  • 6-8 szem szegfűszeg
  • 1 dl tokaji aszú
  • 250 g fehér és vörös csemegeszőlő
  • 100 g friss dió
  • néhány kisebb citromfűlevél

1. A citromot forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, sárga héjából burgonyahámozóval 2-3 ujjnyit lehántunk, levét kinyomjuk és átszűrjük. A zselatint 1 dl (a lapokat 1,5 liter) hideg vízben felpuhítjuk.

2. A tokaji hárslevelűt felforraljuk a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a citromhéjjal. Fedő alatt 10 percig pihentetjük, majd leszűrjük. 4-5 ek. meleg borral olvadásig kevergetjük a zselatint (a lapokat előzőleg jól kinyomkodjuk), aztán a bor egészéhez öntjük, hozzáadjuk az aszút is, és langyosra hűtjük.

3. A szőlőt megmossuk, konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a nedvességet, leszemezzük. Ha vastag a héjuk, azt szép türelmesen lehántjuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk, magjaikat késheggyel kiemeljük.

4. 4 nagyobb kehely/kompótostálka aljára 1-1 merőkanál lét szedünk, beleszórjuk a szőlőszemeket és az arányosan elosztott diógerezdeket, végül felöntjük a zselatinos borral (ha időközben megdermedne, fellangyosítjuk), és legalább 2 órára, illetve tálalásig hidegre tesszük. Tálaláskor zsenge szőlőlevelekkel, -kacsokkal vagy citromfűlevélkékkel (esetleg mélyhűtött ribizliszemekkel vagy cukrozott cseresznyével) díszítjük. Vaníliás cukorral édesített tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– Ha gyerek is kap belőle, bor helyett szűrt szőlő- vagy almalével készítjük, úgy is nagyon finom!
– Készíthetjük vegyes gyümölcsökkel, illetve ezek mélyhűtött/befőtt változatával is, az a lényeg, hogy legalább egyharamda friss gyümölcs legyen.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

272 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Spárgamimóza
sajtmártással

Tatárbifsztek

Ráksaláta
narancskehelyben

Gazdag
tavaszi saláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Almás-narancsos
céklasaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Halszeletek almás
uborkamártásban

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Mini sajtnyársak

Karfiol-brokkoli
krémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: