VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Padlizsánkrémmel
töltött paprika
Hozzávalók 6/12 adaghoz:
- 600 g padlizsán
- só, bors
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 közepes fej hagyma
- 3 ek. frissen kinyomott citromlé
- 5 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 5 ek. olaj
- 6 közepes vagy kisebb paradicsompaprika
- 6-12 bazsalikomlevél
1. A padlizsánokat megmossuk, kettévágjuk, húsukat bekockázzuk, 1/2 órára besózzuk, hogy kesernyés levüket kidobják. Közben a petrezselymet megmossuk, levélkéit lecsipkedjük, finomra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprózzuk. A paradicsompaprikákat megmossuk, kalapkájukat levágjuk, belsejükből eltávolítjuk a magokat-ereket.
2. A padlizsánokat leöblítjük, kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé tepsibe rakosgatjuk, és 180°C-os sütőben puhára sütjük (30 perc). Hagyjuk kihűlni, belsejüket kivájjuk, és turmixkehelybe tesszük.
3. Hozzáadjuk a petrezselymet és a hagymát, 1/2 kk. sót, frissen őrölt borsot, a citromlét, végül cseppenként, majd vékony sugárban, mintha majonézt készítenénk, beledolgozzuk a kétféle olajat, és habosra turmixoljuk. Utánasózzuk, borsozzuk, megtöltjük vele a paradicsompaprikákat, lapos tálra rendezzük, végül némelyikre visszatesszük a kalapkáját, és bazsalikommal díszítjük.
4. Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, a paradicsompaprikákat lazán, de gondosan betakarjuk alufóliával (vagy tányérostul fedeles tortadobozba zárjuk), és tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk. Diós rozskenyeret, sokmagos kiflikarikákat, sós krékert, hasábra vágott, ropogós zöldségeket (uborka, sárgarépa, zellerszár, kaliforniai paprika, édekömény, retek stb.) kínálhatunk hozzá.
Italajánlat:
Könnyű fehér-/vörösbor, rozé, sör
Elkészítési idő:
40 perc
+ 1/2 óra pihentetési idő
Energiatartalom:
176 kcal/100 g
Nehézségi fok: