2019. november 15.
Albert, Lipót napja van

Magyaros ételek


Fotó: Hemző Károly

Paradicsomos
krumplifőzelék virslivel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg nem szétfövő krumpli
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 szál szárzeller zöldjével
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 100 g paradicsompüré
  • 4 ek. rétes- vagy rizsliszt
  • 1 csapott ek. kristálycukor
  • 2 pár füstölt virsli
  • 1 ek. olaj

1. A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vágjuk, és annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi, feltesszük főni. A hagymát meghámozzuk. A szárzellert és a petrezselymet megmossuk, néhány bóbitát félreteszünk a díszítéshez. A szárzellert két-három darabra vágjuk, a maradék petrezselyemmel összefogva cérnával átkötjük, és a hagymafejjel együtt a krumplihoz adjuk. Kissé megsózzuk, majd félrebillentett fedő alatt (könnyen kifut!) puhára főzzük (12-15 perc).

2. 5 dl hideg vízben eldolgozzuk a paradicsompürét, 2-3 merőkanál főzőlével hígítjuk, majd a krumplihoz adjuk, és összeforraljuk. Eltávolítjuk belőle a hagymát és a fűszercsokrot.

3. Elkeverjük a rétes-/rizslisztet 2,5 dl hideg vízben, a krumplihoz öntjük, és szelíd tűzön, fedő nélkül, gyakorta megkeverve 2-3 percig forralva besűrítjük, végül ízlés szerint édesítjük és utánasózzuk. A félretett petrezselyemmel díszítjük.

4. A virslit megmossuk, 5-6 cm-es darabokra vágjuk, két végüket keresztalakban, 2 cm mélyen bemetsszük. Az olajat nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, beleforgatjuk a virslidarabokat, élénk tűzön körbepirítjuk (sülés közben virágszerűen kinyílnak). Tányérra szedjük, és a főzelék feltéteként mihamarabb tálaljuk.

Változatok:

– Zeller és petrezselyem helyett ízesíthetjük 12-15 friss vagy 1 kk. szárított/morzsolt bazsalikomlevéllel is.
– Készíthetjük rántással is: 2 ek. olajban világosra pirítunk 3 ek. finomlisztet. A tűzről lehúzva hozzáöntünk 2 dl hideg vizet, simára keverjük, majd a főzelékhez öntjük és 6-8 percig forraljuk - a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

429 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sárgabarackos-
áfonyás pite

Diós-mákos bejgli

Zöldségleves májgaluskával

Tejszínes-gombás
galuska

Hagymás rostélyos

Hideg
nektarinleves

Mákos-meggyes
rácsos

Spárga tojásos
zöld morzsával

Bögrés
mákos kocka

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Húsos
kelkáposztaleves

Esterházy-rostélyos
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: