HÚSÉTELEK > Sertéshússal
A borjú- vagy sertéshúsból készülő klasszikus rántott szelet – amelynek eredetiségét Milánó is magáénak követeli – bécsi, pontosabban
monarchiás örökségként került a magyar konyha kedvelt ételei közé.
Hagyományosan petrezselymes főtt krumpli vagy hagymás krumplisaláta
a körete, ezúttal azonban paradicsomos cukkiniragut készítünk hozzá.

Fotó: Hemző Károly
Rántott szelet
cukkiniraguval
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g zsenge cukkini
- 200 g kemény paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-6 mentalevél + a díszítéshez
- 2+2 ek. (classico) olívaolaj
- 6 ek. borecet
- só, bors
- 1 púpozott kk. kristálycukor
- 8 vékony szelet kicsontozott karaj (600 g)
- 100 g finomliszt
- 2 tojás
- 200 g zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
1. A cukkinkat megmossuk, két végüket levágjuk, uborkagyalun hámozatlanul felkarikázzuk. A paradicsomokat megmossuk, meghámozzuk, majd félbevágjuk, magjaikat-levüket eltávolítjuk, nagyjából felaprózzuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk. A mentaleveleket leöblítjük, finomra vágjuk.
2. Serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olívaolajat, rózsaszínűre pirítjuk benne a tenyérrel kissé szétlapított fokhagymát, kiemeljük. Beleforgatjuk a cukkinit, (két favillával) gyakran megkeverve, élénk tűzön 3 percig pirítjuk, lehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a paradicsomot és a mentát, félretesszük.
3. 1/2 dl vízben elkeverjük a borecetet és a cukrot, 1/2 kk. sót, néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot és a cukrot, 1 percig forraljuk. Hozzákeverjük a maradék 2 ek. olívaolajat, a paradicsomos cukkinira öntjük, melegen tartjuk.
4. A karajszeleteket leöblítjük, papírkendővel szárazra töröljük, eltávolítjuk róluk a fölösleges zsiradékot, majd egyik élükön lévő hártyájukat 2-3 helyen ollóval megcsipkedjük (hogy sülés közben ne púposodjanak fel). Folpackkal letakarva szelíden kiverjük, megszórjuk néhány csipet sóval. A lisztet és a zsemlemorzsát kisebb tepsibe vagy lapos tálba szórjuk, a tojásokat mélyebb tálban, villával kissé felverjük.
5. A hússzeleteket lisztbe, tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, lerázzuk róluk a felesleget, és forró, bő olajban, mérsékelt tűzön aranybarnára sütjük. Papírkendőre terítve felitatjuk róluk az olajat, végül egy rétegben nagyobb tálra rendezzük őket, tetejükre halmozunk 1-2 ek. cukkiniragut, és mentalevélkékkel díszítve mihamarabb tálaljuk.
Fontos:
Amint színt kap a fokhagyma, azonnal emeljük ki az olajból, mert könnyen megég, és megkeseríti az olajat, illetve az ételt!
Tippek:
– Tálalhatjuk két külön tálon is: az egyiken a rántott húst citromgerezdekkel, a másikon langymeleg cukkiniragut, amelyet mentalevelekkel díszítünk (így ropogósabb marad a panírbunda).
– Hidegen is remek: mind a húst, mint a cukkiniragut hagyjuk egészen kihűlni, ez utóbbit a hús tetejére púpozzuk, és friss házikenyeret kínálunk hozzá.
Változatok:
Zsemlemorzsa helyett reszelt parmezán sajtba is forgathatjuk a hússzeleteket (amennyivel drágább, annyival finomabb is); ez esetben kevés vajban/margarinban sütjük meg őket.
Italajánlat:
Könnyű fehérbor vagy rozé